Tło programu - jak to zrobić ???

Odpowiedz Nowy wątek
2003-04-25 19:09
0

Napisałem sobie program w Delphi. Nie wiem jak zrobić aby tłem był jakiś obrazek, a nie color ??. Więc mam taką prośbę czy ktoś wie jak ustawić, aby tłem był obrazek. Na dodatek chciałbym aby był on zapakowany do kodu programu. Chodzi mi o to żeby tło nie ładowało się z innego pliku. Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.

Pozostało 580 znaków

2003-04-25 19:31
0

Rysuj na Canvasie formy, a np. bitmapke ładuj z zasobów. Nie rób ogłoszeń, tylko normalne posty.


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2003-04-25 20:09
0

A może trochę jasniej. Bo nie barzdo rozumiem

Pozostało 580 znaków

2003-04-25 20:48
0

Wydaje mi się że rysowanie na TForm.Canvas to chyba nie jest najlepszy pomysł, bo przy każdym odświeżeniu będziesz musiał jeszcze raz kanwę przerysowywać.

Jeśli tło może być ustalone "raz na zawsze" to proponuję wstawić Image, właściwość Align na alClient i w Inspektorze Obiektów władować w to bitmapę, jpega czy co ma być tym tłem.

Jeśli program ma sam sobie zmieniać tło od czasu do czasu to chyba najlepiej będzie postępować j/w jednak do Image bitmapy wrzucać z zasobów tak jak Szymo radził (o zasobach poczytaj sobie w Helpie albo poszukaj w literaturze).

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0