Kompilowanie projektu jako web?

0

czy mozna projekt w delphi przekompilowac na aplikacje web ?

0

No to w Delphi (jak w treści), czy w Lazarusie (jak w tagach)? Zdecyduj się.

0
  1. delphi
  2. lazarus

wiec ? mozesz cos podpowiedziec ?

0

Jeśli chodzi o Lazarusa, to pewnie — jest taka opcja:

Plus w Google znajdziesz też tutoriale wideo, np. ten:

0

Kiedyś było coś takiego jak Delphi dla .NET potem powstał Delphi Prism, w którym takowa funkcjonalność (kompilacji do web) była ale chyba się z tego embarcadero finalnie wycofało

2

W Delphi też da się "kompilować" do web. Jest to zrealizowane podobnie jak pod Lazarus-em, wykorzystuje transpiler do JS. Najprościej to zainstalować pod Delphi pakiet TMS Web core.

2
PrzemysławWiśniewski napisał(a):

W Delphi też da się "kompilować" do web. Jest to zrealizowane podobnie jak pod Lazarus-em, wykorzystuje transpiler do JS. Najprościej to zainstalować pod Delphi pakiet TMS Web core.

Dokładnie tak jak pod Lazarusem, ponieważ TMS WebCore wykorzystuje dokładnie ten sam pas2js. Tylko jest do tego dołączona duża ilość komponentów, debugger i inne ułatwienia. Z ciekawostek to TMS posiada wersję WebCore do VSC, czyli nie trzeba mieć Delphi.

Dodatkowo w rozwojowej wersji FPC została ukończona kompilacja do WebAssembly

0

Był o tym ostatnio webinar.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1