Wskazniki do komponentow ?

0

Czesc [cya], mam male pytanko. Zrobilem forme na ktorej jest 500 elementow typu TShape, TEdit, TButton i teraz ciezko mi je ogarnac. Szukam sposobu na wpisanie wsakznikow na te obiekty w tablicy of Pointer. Niezbyt sprytnym sposobem byloby pisanie takiej linijki:

Shape367.Self := Tab_of_Pointers[367];

i tak 500 razy :-)

Czy mozna to zrobic sprytniej?. Myslalem zeby wykozystac zdazenie onCreate ale typ TShape NIE MA takiego zdarzenia. Szukam czegos co w momencie budowania formy wzuci mi te wskazniki do mojej tablicy.

0

nie wiem czy zrozumiałem : ) ale może przyda Ci się zrobić pętle
for i := 0 to Form1.ComponentCount
if Form1.Components[i].Name = ... then
Pointers[i] := ...

P.S. zmyślałem więc mogłem coś poprzekręcać

0

Dzieki, dokladnie o to mi chodzilo [hurra]. Tylko niewiem czy z moja bystroscia powinienem sie w ogóle brac za pisanie programow :-/. jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

0

zawsze warto powodow jest mnÓstwo, chocby ze tę bystrość właśnie rozwiniesz. A poza tym to wielka satysfakcja jeśli ktoś Ci powie że napisałeś coś spoko albo wykorzysta Twój program (w celach nie komercyjnych)

pozdro

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1