Kto widział nowe Delphi 12 ?

1

Tak z ciekawości ktoś z ciekawości to zainstalował albo w ogolę zauważył że jest nowa wersja ?
Jest coś nowego przełomowego czy jak zawsze ?
Bo mnie nic nie urzekło https://www.embarcadero.com/products/rad-studio/whats-new-in-12-athens

0

Obudziłeś po pół roku? Co do zmian przecież możesz sam sobie sprawdzić co zostało dodane / ulepszone. Jak zawsze jest sporo zmian choć większość dotyczy C++ Builder a jak Delphi to platformy FMX.

2

Ja to sobie nawet kupiłem legalniaczka 😀

0

@kAzek: ostatnio tylko C++ wiec nie jestem trochę w temacie, ale wpadło mi parę zadań do starych projektów i tak mi się przypomniało kiedyś moje ulubione IDE

0

Około 11 osób widziało.

0

Bo mnie nic nie urzekło https://www.embarcadero.com/products/rad-studio/whats-new-in-12-athens

Jeszcze nie miałem czasu ale czeka do pobrania w ramach subskrypcji.
Nie spodziewam się jednak wielkiego przełomu i nie liczę na to, że coś mnie "urzeknie". To ma działać.
Liczę jednak na sensowne poprawki w VCL dla highDPI.

1

Pracuję na wersji D12 Pro. Niestety błędy nadal występują mimo iż poprawili ich coś koło 500: https://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Athens/en/New_features_and_customer_reported_issues_fixed_in_RAD_Studio_12.0 Środowisko potrafi się zamknąć samoistnie lub zamrozić na parę chwil.
Nadal brakuje wiele pożytecznych rozwiązań zarówno w środowisku IDE jak i w samym języku programowania.

  1. Bardzo mało zaawansowane wyszukiwanie i zamiana tekstu w kodzie, choćby na takich zasadach jak w Notepad++,
  2. Brak możliwości edycji właściwości Caption w "Object Inspector" z podziałem tekstu na wiele linii,
  3. Brak opcji podglądu koloru Canvas.Brush.Color := $004B7614; czy chociażby próbnika koloru,
  4. Brak możliwości porównania właściwości komponentów z danej klasy i przypisania ich do pozostałych, np.: zapamiętanie właściwości komponentu TButton i zastosowanie ich do wielu na raz pozostałych TButton, bez potrzeby mozolnego szukania różnic,
  5. Brak rozwiązań korygujących błędy w kodzie powstałe w wyniku zmiany nazw np.: komponentów (trzeba się posiłkować opcją zamiany nazw ręcznie dla każdego "Unit", który odwoływał się do tego komponentu,
  6. Brak rozwiązania zaokrąglenia narożników wszystkich komponentów wizualnych czy rozmycia tła paneli (w nawiązaniu do wyglądu Windows 11 Fluent) i nie chodzi tutaj o zastosowanie styli Windows11 Modern Dark/Light.

O samych brakach w języku programowania nie będę pisał - znawcy wiedzą czego brakuje.
Za ciekawostkę mogę uznać, że dość spory projekt po ponownym skompilowaniu z 16,2 MB (D11.3) zmniejszył się do 16,0 MB (D12.0) więc zajmuje odrobinę mniej i jest lepiej zoptymalizowany.

Jednym zdaniem: następne Delphi, które wizualnie z punktu widzenia efektywności projektowania aplikacji nie wnosi zbyt wiele, poza kompatybilnością z najnowszymi systemami i poprawą błędów, które zgłosili użytkownicy.

0

@Opi
Ad.2 hmm, ja mam takie 3 kropki na końcu pola po których otwiera się okienko w którym mogę pisać w wielu liniach? Nawet nie wiem czy to właściwość Delphi czy jakiegoś dodatku?
Ad.4 Taką funkcjonalność ma chyba CnWizards
Ad.5 Coś tam można przez Refactor zrobić

0

Ad.2 To CnPack
screenshot-20240124121356.png

0
Opi napisał(a):

Pracuję na wersji D12 Pro. Niestety błędy nadal występują mimo iż poprawili ich coś koło 500: https://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Athens/en/New_features_and_customer_reported_issues_fixed_in_RAD_Studio_12.0 Środowisko potrafi się zamknąć samoistnie lub zamrozić na parę chwil.
Nadal brakuje wiele pożytecznych rozwiązań zarówno w środowisku IDE jak i w samym języku programowania.

Oooo... Nie mam takich problemów.
Bez sarkazmu pytam - ciekawe dlaczego?
Czasem LSP potrafi się pogubić, ale... Wtedy po prostu zabijam te procesy i znowu działa jak ta lala ;-)

Natomiast, żeby IDE się przymroziło? Nie zauważyłem.
Natomiast zauważyłem, że w końcu debuggera mogę używać przy rozrośniętym, skomplikowanym i wielowątkowym kodzie.

Zmigrowałem wszystko z wersji XE (a było tego sporo), zacząłem poważny projekt serwerowy i jestem zachwycony.
Siedzę na D12 Enterprise.

  1. Bardzo mało zaawansowane wyszukiwanie i zamiana tekstu w kodzie, choćby na takich zasadach jak w Notepad++,

OK.
Ale czy aby na pewno korzystasz z MMX?

  1. Brak możliwości edycji właściwości Caption w "Object Inspector" z podziałem tekstu na wiele linii,
  2. Brak opcji podglądu koloru Canvas.Brush.Color := $004B7614; czy chociażby próbnika koloru,
  3. Brak możliwości porównania właściwości komponentów z danej klasy i przypisania ich do pozostałych, np.: zapamiętanie właściwości komponentu TButton i zastosowanie ich do wielu na raz pozostałych TButton, bez potrzeby mozolnego szukania różnic,
  4. Brak rozwiązań korygujących błędy w kodzie powstałe w wyniku zmiany nazw np.: komponentów (trzeba się posiłkować opcją zamiany nazw ręcznie dla każdego "Unit", który odwoływał się do tego komponentu,

Rozumiem...
Aczkolwiek dla mnie to jest nieistotne, ponieważ praktycznie w ogóle nie używam edytora formularzy i mozolnego ustawiania kontrolek.

  1. Brak rozwiązania zaokrąglenia narożników wszystkich komponentów wizualnych czy rozmycia tła paneli (w nawiązaniu do wyglądu Windows 11 Fluent) i nie chodzi tutaj o zastosowanie styli Windows11 Modern Dark/Light.

Też rozumiem i znowu - dla mnie to nieistotne, ponieważ wszystko i tak od dekad oparłem o DevEx.
Tu ciekawostka - ostatnia wersja DevEx czyli 23.2 przynosi znaczący wzrost wydajności, które zwłaszcza widać przy obsłudze skomplikowanych formularzy.
Działa to po prostu znacznie lepiej.

O samych brakach w języku programowania nie będę pisał - znawcy wiedzą czego brakuje.

A dokładnie czego brakuje?
Może inaczej - Delphi to nie C# i może to dobrze, bo co za dużo to niezdrowo.
Natomiast tak z ręką na sercu, język się rozwija i w końcu wygląda naprawdę porządnie.

Zresztą miałem podobne odczucia, ale do momentu jak nie zacząłem na poważnie pracować z nową wersją i używać wszystkiego co "nowe".
Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że inline variables to jest absolutny killer feature przy pisaniu kodu.

Za ciekawostkę mogę uznać, że dość spory projekt po ponownym skompilowaniu z 16,2 MB (D11.3) zmniejszył się do 16,0 MB (D12.0) więc zajmuje odrobinę mniej i jest lepiej zoptymalizowany.

Jednym zdaniem: następne Delphi, które wizualnie z punktu widzenia efektywności projektowania aplikacji nie wnosi zbyt wiele, poza kompatybilnością z najnowszymi systemami i poprawą błędów, które zgłosili użytkownicy.

No może.
Ale dla mnie nowe Delphi to również możliwość używania nowych bibliotek - proszę tylko pamiętać, że utknąłem przy XE i jak dla mnie jest sporo nowości ;-)

0

@wloochacz

zacząłem poważny projekt serwerowy i jestem zachwycony

Można wiedzieć jaki projekt serwerowy, na czym oparty: Mormot czy RAD Server (czy jak to tam się nazywa) czy coś innego?

Drugie pytanie to dlaczego wybrałeś wersję Enterprise - domyślam się, że z powodu PEŁNEGO Firedaca, a czy coś jeszcze przeważyło?

0
lampasss napisał(a):

@wloochacz

zacząłem poważny projekt serwerowy i jestem zachwycony

Można wiedzieć jaki projekt serwerowy, na czym oparty: Mormot czy RAD Server (czy jak to tam się nazywa) czy coś innego?

https://www.tmssoftware.com/site/tmsbiz.asp
mORMot mnie zmęczył 🫣😉

Drugie pytanie to dlaczego wybrałeś wersję Enterprise - domyślam się, że z powodu PEŁNEGO Firedaca, a czy coś jeszcze przeważyło?

Taka "okazja" w czteroletniej subskrypcji 😉

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1