Kodowanie plików w aplikacjach Firemonkey dla telefonów

0

Witam

Bawię się w celach zapoznawczych środowiskiem Embarcadero Alexandria 11.3 i aplikacjami pod Androida na telefon.

Ostatnio na innej grupie w C# poruszałem wątek z dostępem do plików dziś mam kolejny wątek który trochę mi robi zamieszanie.
Otóż problem z otwarciem pliku z powodu komunikatu "no mapping for the unicode character exists in the target multi-byte code page".
Otwieram plik zwykłym Dephi TStringList.LoadFromFile(filename, TEncoding.UTF8); i dupa - pojawia się ten komunikat, jak zmieniam na TEncoding.Unicode to dostaję chińszczyznę. Ma ktoś wiedzę (mi tego brakuje) jak to ogarnąć ?

0

ściągnij plik na pc i sprawdź jakie ma na prawdę kodowanie

0
abrakadaber napisał(a):

ściągnij plik na pc i sprawdź jakie ma na prawdę kodowanie

To już zrobiłem
Było UTF8 zmieniłem na ANSI, UNICODE i jeden grzyb

0

a jak nie podasz kodowania albo podasz Default to co masz?

0
abrakadaber napisał(a):

a jak nie podasz kodowania albo podasz Default to co masz?

Właśnie ten komunikat błędu

0
woolfik napisał(a):

https://stackoverflow.com/questions/35708827/no-mapping-for-the-unicode-character-exists-in-the-target-multi-byte-code-page

Widziałem ten artykuł, ale on bardziej odnosi się do zapisu. Zrobiłem tak jak sugeuruje autor, lecz plik odczytywany zwracał dalej ten sam komunikat.

0
Andrzej Boczko napisał(a):
abrakadaber napisał(a):

a jak nie podasz kodowania albo podasz Default to co masz?

Właśnie ten komunikat błędu

Tu tylko próba odczytu pliku w Unicode przechodzi bez błędu ale także nie ma tu żadnej "czytelnej linii tekstu".... znaczy się : po chińsku... ;)

0

A możesz podrzucić tu ten plik (albo chociaż jego część) spróbuję u siebie pokombinować

0
woolfik napisał(a):

A możesz podrzucić tu ten plik (albo chociaż jego część) spróbuję u siebie pokombinować

Przepraszam, że nie odpisałem tak długo. To jest zwykły plik tekstowy zawierający
1,opcja1;2,opcja2;3opcja3; zapisany w UTF8 na np edytorze Notepad++.

0

Coś mi się nie widzi, że jest jak piszesz, gdyby tak było wszystko byłoby czytelne. Jedyna możliwość, że coś w innym kodowaniu zostało wklejone do NPP++ i zapisane jako UTF-8 bez uprzedniej konwersji na format UTF-8. W każdym razie bez tego pliku albo jego próbki w której występuje błąd raczej nikt nic nie poradzi.

0

dobrze popołudniu wygeneruję plik i go udostępnię. Najzabawniejsze jest to, że zrobiłem sobie funkcję w aplikacji, która robi zrzut tekstu do pliku (pod androidem), i przy ponownym pobraniu tego pliku również pluje błędem...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1