zapis do pliku

0

Jak zapisać coś np. z editu. do jakiejś wybranej lini( nop. z tej z której wcześnie odczytano ) >>>

0

DO jakiej linii chciałbyś to zapisać? Jak do TStrings to:

Linijki - to twój TStrings

Linijki[numer linii]:=Edit1.Text;

To samo dotyczy Memo (w końcu Memo.Lines to też TStrings)

0

Możesz załadować ten plik z którego czytałeś do Memo zmienić linię tak jak napisałem wcześniej i z powrotem zapisać

0

a jakiś dokładniejszy opis?

0

ekhem :-/ chodzi ci o caly kodzik?

0

No dobra wygląda to tak:
Ładujesz:
Memo1.lines.LoadFromFile('plikktórychceszczytać');
Odczytujesz:
Jakiśtamstring:=Memo1.Lines[numer linii];
Zmieniasz:
Memo1.Lines[numer linii]:='cośtam';
Zapisujesz:
Memo1.lines.SaveToFile('plikdoktórego zapisujesz');

Jasne?
Miłego użerania się ze TStrings

0

Ale chodzi mi o to, że odczytuję jakąś linię do edita i zmieniam w niej coś , a potem zapisuję w tym miejscu, w którym była przed odczytem. Bo w sposób ww. zapisuje w pl;iku ale kasuje poprzednie linie. A moze ma ktoś jakiś kod?

0

W sposób jaki opisałem nie tracisz innych linii. Musisz załadować do Memo CAŁY plik. Wtedy zmieniasz konkretną linię i zapisujesz CAłY plik. Zostaje wszystko tylko jedna linia jest zmieniona. Kapewu?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1