Eksport tekstu ze znakami specjalnymi do PDF

0

Gdy eksportuję raport do PDF-a znikają mi polskie litery. Na podglądzie jest OK, ale po eksporcie kicha.
Lazarus version 2.2.4
Fortesreport-ce: 4.0.0.1 LCL

1

Polecam korzystanie z LazReport i eksport za pomocą fppdf (TlrPDFExport).
Komponent jest dostarczany razem z lazarusem, należy tylko zainstalować:
screenshot-20230409110906.png
a później eksportujesz tak:

  frReport1.LoadFromFile('D:\moj_raport.lrf');
  if frReport1.PrepareReport then
    frReport1.ExportTo(TlrPdfExportFilter, 'D:\eksport_mojego_raporty.pdf'); 
0

Jakoś nie mogę się przekonać do lazReport, dlatego próbuję Fortes.

0

dlaczego? jakie masz z nim problemy?

0

Na przykład.
Czy w lazReport mogę połączyć dwa różne raporty korzystające z dwóch różnych baz? Chodzi mi o to, abym w jednym PDF miał dwa różne raporty.
W Fortes mam property NextReport

Pozdrawiam Sc0li0sis

0

Poza tym teraz właśnie próbowałem obłaskawić lazReport i export do PDF i ... kicha
Nie wiem dlaczego, ale jeżeli wywołam frReport1.ShowRaport i zapisze jako pdf mam polskie litery, ale jeżeli od razu chcę eksportować


  if frReport1.PrepareReport then
      frReport1.ExportTo(TFrTNPDFExportFilter, FileName);

to w pliku pdf polskie znaki zamieniane są na "?"
np. słowo zażółć wyświetla się jako "za?ó??"

Pewnie robię cos źle, ale co?

0

LazReport pozwala na definiowanie podraportów. W załączniku znajduję się przykłada - u mnie bez problemu pojawiają się polskie znaki na eksportowanym raporcie.

published.7z

0

Wielkie dzięki za przykład. Wypróbuję na pewno.

A jeżeli chodzi o polskie znaki w pliku pdf, to tworzysz go w taki sposób jak napisałem:

frReport1.ExportTo(TFrTNPDFExportFilter, FileName);

Bo u mnie na podglądzie (frReport1.ShowRaport ) polskie znaki pojawiają się, jak z podglądu zapiszę (jako) pdf też jest OK, ale jak od razu exportuję do pdf (ExportTo) to mam pytajniki.
A jakiej czcionki używasz?

Pozdrawiam
Sc0li0sis

0

Dokładnie w taki sposób eksportuję.
Nigdy Zwykle nie zwracałem uwagi na czcionkę i lecę na standardzie, czyli Arial.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1