Liczenie całki

0

Cześć,
potrzebuję napisać prosty program liczący całkę - to mi się udało.
Nie mam pojęcia jak dodać warunek, który każe wpisać użytkownikowi ponownie dane, jeżeli przedział całki nie mieści się w zakresie od 5 do 25.

Wygląda to na chwilę obecną tak, że mam blok opisujący zadanie, prośbę o wypisanie danych, obliczenia i podanie wyników - wszystko działa. Kiedy próbuję dodać warunek if (x<=5) and (xa<25) then tutaj są obliczenia w których są średniki po obliczeniach else writeln ('Podany przedzial jest zly'); <-wywala błąd, że jest średnik przed else. Wiem, że nie może być ale skoro średniki są potrzebne do obliczeń (bo wtedy wyrzuca błędy w obliczeniach) to w jaki inny sposób mogę to zrobić oraz jak dodać pętle, aby użytkownik miał możliwość jeszcze raz wpisać sobie dane i policzyć bez ponownego uruchamiania programu?

Mogę dodać, że z Pascalem nie miałem do czynienia, a trochę pali mi się grunt pod nogami.

0
repeat

until TU_WARUNEK;
0
BenyOnFire napisał(a):

Wygląda to na chwilę obecną tak, że mam blok opisujący zadanie, prośbę o wypisanie danych, obliczenia i podanie wyników - wszystko działa. Kiedy próbuję dodać warunek if (x<=5) and (xa<25) then tutaj są obliczenia w których są średniki po obliczeniach else writeln ('Podany przedzial jest zly'); <-wywala błąd, że jest średnik przed else. Wiem, że nie może być ale skoro średniki są potrzebne do obliczeń (bo wtedy wyrzuca błędy w obliczeniach) to w jaki inny sposób mogę to zrobić oraz jak dodać pętle, aby użytkownik miał możliwość jeszcze raz wpisać sobie dane i policzyć bez ponownego uruchamiania programu?

  1. nie opisuj kodu, ale go daj
  2. trochę trudno uwierzyć, że napisałeś działające całkowanie mając problemy z elementarzem, średnikiem czy podstawowymi pętlami (w całkowaniu ???)
0

Poradziłem sobie panowie, dziękuje. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zaimplementować w Pascalu (i jakiego wzoru użyć); żeby policzyć pierwiastek za pomocą Newtona? Nie mogę znaleŹć odpowiedniego wzoru.

1

Newton już ci nie pomoże bo nie żyje :D
Czy masz na myśli https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Newtona ?

0

Tak, muszę obliczyć pierwiastek za pomocą Newtona i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.

1
BenyOnFire napisał(a):

Tak, muszę obliczyć pierwiastek za pomocą Newtona i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.

Jeżeli po przeczytaniu tego:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Newtona
wciąż "nie wiesz jak się za to zabrać" to polecam byle kurs z podstawami z google

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1