Currency

0

Mam następujący problem:
Mam zmienną Currency i chcę żeby była w labelu. Jak to zrobić?
Nie można zrobić
Label1.Caption := Zminna;
no to jak to zrobić
[???]

0

label1.Caption := floatToStr(zmienna);

0

o ile dobrze pamietam jest w delphi CurrToStr(zmienna);

0

Currency jest to typ stworzony z założenia do obliczeń rachunkowych (kasa, pieniądze, obliczenia fiskalne, monetarnie, pieniężne - niech nazywa jak chce), więc jeżleli jest stosowane do takiego celu to dobrze, w przeciwnym wypadku lepiej zmienić na Double lub extended (są szybsze).

Dodatkowy bajer: Przeszukuj SysUtils w poszukiwaniu nazw konwerterów...

0

Johnny_Bit.
Jak już napisałeś, że lepiej używać tych a nie innych zminnych to może napisz również wspaniałomyślnie jak te zminne konwertować.
A poza tym.
Dzięki za radę, że typ Currency służy do rachunków.

<font size="18">DELPHI IS HORRIBLE ! </span>
[size=]W niektórych wypadkach... </span>

0

a jak przekonwertować Extended na String?
Przy pierwiastkowaniu (funkcja SQRT) używalem typu extended ale nie umialem go przekonwertowac na string wiec uzywalem currency , ale skoro mowicie ze extended jest szybsze to jak zrobic z niego string

0

robi to FloatToStr + F1

0

skoro mowicie ze extended jest szybsze to jak zrobic z niego string

Extended tez nie jest za szybkie. Double szybsze a tylko troche mniej dokladne. Ale jak wolisz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1