port LPT

0

Witam ponownie
czy ktoś może wie jak odwołać się do portu LPT nie używając wstawek aseblerowych? Chodzi głównie o to, aby program działał pod W98 oraz Win2000.

0

Są komponenty, np zlportio.

Bez komponentów pod 98 działają proste wstawki asmowe, ale pod 2000 raczej nie beda.

0

<quote>Są komponenty, np zlportio.

<font color="black"><font color="black"></span>Taak tylko gdzie można je znaleźć? W komponentach na tej stronie ich nie ma</span>

0

<font color="black"><font color="black"></span>Taak tylko gdzie można je znaleźć? W komponentach na tej stronie ich nie ma</span>

Nie iwem czy stronka jeszcze istnieje ale moze byc na
http://www.bioscentral.com

ZlPortio byl w starym numerze Chipa wraz z opisme i przykładem..poszukaj w archiwum Chipa

0

Nie iwem czy stronka jeszcze istnieje ale moze byc na
http://www.bioscentral.com

ZlPortio byl w starym numerze Chipa wraz z opisme i przykładem..poszukaj w archiwum Chipa</quote>

Dzięki! Stronka nie istnieje, ale ze strony chipa był działający link.

0

Bios Central istnieje !! ZLPortIO nie jest komponentem, ale pewnym zestawem (2 unity i jeden sys[sterownik]), komponenty to chyba CPort lub CPortLib, a poza tym [u][b]ZAWSZE[/b][/u] istnieje możliwośc szukania w necie (i ofcoz na Torry.net)...

0

Bios Central istnieje !! ZLPortIO nie jest komponentem, ale pewnym zestawem (2 unity i jeden sys[sterownik]), komponenty to chyba CPort lub CPortLib, a poza tym [u][b]ZAWSZE[/b][/u] istnieje możliwośc szukania w necie (i ofcoz na Torry.net)...

Sorry stronka istnieje, miałem problemy z siecią.
A komponenty to skąd wziąć?

0

Kiedyś szukałem je LOFIX'owi, on wie z kąd te komponenty...

0

Hej mamy problem. Jak dostać się do rejestru portu LPT z poziomu delphi? Wiem że trzeba wykorzystać zlportio asle niestety nie wiem jak... prosze o odpowiedź.

0
karu i juta napisał(a)

Hej mamy problem. Jak dostać się do rejestru portu LPT z poziomu delphi? Wiem że trzeba wykorzystać zlportio asle niestety nie wiem jak... prosze o odpowiedź.

W windowsach NT nie masz bezpośredniego dostępu do portów (a przynajmniej nie wszystkich).
LPT można obsłużyć np w taki sposób:

var
LPTHandle : THandle;
begin
LPTHandle:=CreateFile(PAnsiChar('LPT1'),GENERIC_WRITE,0,nil,OPEN_EXISTING, 0,0);
//-- tu wysyłasz rozkazy za pomocą WriteFile
CloseHandle(LPTHandle);
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1