Delphi 2007 dokumenty PDF i "drukowanie" znaczków z tabeli fontów "Symbol"

0

Mam taki temat: Drukowanym wyniku w PDF (używam do tego projektu Synopse synPDF, który powinien ale nie ma obsługi znaczków z listy fontów Symbol. Chodzi o strzałki góra dół, i kilka innych "kropka" jako punktowanie elementów na liście czy wydłużony myślnik jako znaczek zakresu. W ich miejsce pojawiają się inne dziwne znaczki, których nie powinno być obrabiał to ktoś i może naprowadzić mnie co robię źle ? (zaznaczam, że nowsze metody tworzenia i wydruków i PDF-a są mi znane i nie takiej podpowiedzi potrzebuję). Problemem jest użycie "dokładnie" takiego rozwiązania jak wspomniałem. Jest jeszcze taki komponent PowerPDF, który to obsługuje ale daje za stary format pliku PDF 1.2 a ja potrzebuję conajmniej PDF 1.6.
Pozdrawiam.

0

No to trzeba namierzyć gdzie leży błąd ... dwie rzeczy które przychodzą mi na myśl do sprawdzenia

  1. Druk na drukarkę PDF i porównanie
  2. Użycie np exportu do PDF z FastReport(jeśli posiadasz)

Jak się okaże, że te problemy pojawiają się i tam to znak, że coś nie tak jest po stronie aplikacji. Jak w którejś z nich zadziała poprawnie to znaczy, że faktycznie synopse sobie z tym nie radzi. Chyba @kAzek lub @olesio ogarnia synaps prawda?

0

Wydruki zrobione przez PowerPDF są w porządku, zmiana nastąpiła tylko w zakresie zmiany silnika wydruku PDF na synPDF. Dla Acrobat-a to liczba braków jest mniejsza bo brakuje dosłownie myślnika w zakresach od - do ale robiąc podgląd w Chrome czy nawet właśnie na telefonie w Androidzie to jest kupa...
Jestem otwarty na wszelkie sugestie.
pozdrawiam

0

@Andrzej Boczko: Mimo, że czcionka Symbol jest dostępna jako systemowa w większości systemów, sprawdź czy jest osadzona w wygenerowanym PDF?
Masz najnowszy SynPDF z lutego 2022?
Sprawdzałeś na nowszej wersji Delphi, czy jest ten sam problem?
Jeśli możesz, to wrzuć te kilka linii kodu generującego przykładowe symbole, które wyświetlają sie w wygenerowanym kodzie dobrze i źle.

Widzę, że napisałeś post na forum synopse :)
https://www.synopse.info/forum/viewtopic.php?id=2365

0

Tyle, że odpowiedzi nikt nie udzielił... Co do wersji SynPDF. Zmiany w projekcie widzę, że są 26 dni temu (jeżeli cokolwiek tam było zmienione), ja to pobrałem 12.02.2022 więc mieszczę się w zakresie czasowych zmian... ;) ale zastanawiam się jak w synPDF osadzić czcionkę w PDF? Może to jest właśnie to czego mi brakuje? Dotychczas wszelkie próby kończą się na tym, że te osadzanie to działa jakoś "dynamicznie" w stosunku do przeglądarki. Przyznam się bez bicia, że pomimo wieloletniej pracy i nawet z PDF-ami to nie miałem takich "akcji".

0

Zobacz w wygenerowanym PDF jakie czcionki są osadzone.

2

W innym temacie wrzuciłeś przykłady. Wygląda mi to na złe użycie UTF8 bardziej niż na problemy z samym synPDF, tym bardziej, że Delphi2007 z tego co pamiętam nadal nie posługuje się natywnie Unicodem. Pokaż przykład kodu gdzie osadzasz znak UPWARDS ARROW na pdf i gdzie ten pdf generujesz. Nie rób całego raportu medycznego, tylko daj prosty projekt z kodem osadzającym jeden znaczek na stronie.

0
Andrzej Boczko napisał(a):

Tyle, że odpowiedzi nikt nie udzielił...

Bo nie słuchasz.

Co do wersji SynPDF. Zmiany w projekcie widzę, że są 26 dni temu (jeżeli cokolwiek tam było zmienione),

Oh my god...
Może naucz się korzystać z GITa, a potem zapoznaj się z poleceniami . DIFF albo BLAME to się dowiesz co dokładnie było zmienione.

ja to pobrałem 12.02.2022 więc mieszczę się w zakresie czasowych zmian... ;)

...

ale zastanawiam się jak w synPDF osadzić czcionkę w PDF?

Nigdy nie używałem SynPDF, ale linia nr 9:

procedure CreatePDFDoc();
var
  PDFDoc: TPDFDocumentGDI;
begin
  PDFDoc := TPdfDocumentGDI.Create;
  try
    PDFDoc.NewDoc;
    PDFDoc.AddPage;
    PDFDoc.EmbeddedTTF := True;
    PDFDoc.VCLCanvas.Font.Name := 'Symbol';
    PDFDoc.VCLCanvas.TextOut(100,100, 'jakiś tekst lub znak');
    PDFDoc.SaveToFile('PDFDoc_' + PDFDoc.VCLCanvas.Font.Name + '.pdf');
  finally
    PDFDoc.Free;
  end;
end;

Może to jest właśnie to czego mi brakuje?

Pokaż kod.

Dotychczas wszelkie próby kończą się na tym, że te osadzanie to działa jakoś "dynamicznie" w stosunku do przeglądarki. Przyznam się bez bicia, że pomimo wieloletniej pracy i nawet z PDF-ami to nie miałem takich "akcji".

Ciężko mi uwierzyć tą wieloletnią pracę, kiedy potykasz się o własne nogi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1