Potrzebny komponent ułatwiający edytowanie ustawień aplikacji

0

Poszukuję komponentu ułatwiającego edytowanie ustawień aplikacji. Coś jak Options w ide choć nie będę potrzebował dziedziczenia schematów. Pewnym rozwiązaniem jest TValueListEditor ale może znacie coś lepszego.

Dziękuję z sugestie.
Romek

0

ObjectInspector?

1

O takie coś chodzi?Przechwytywanie.JPG

Żeby takie coś stworzyć to nie żaden komponent. Musisz stworzyć nowe środowisko w postaci exe. Co prawda program ResHacker potrafi zajmować się danymi typu RC_DATA. Jeśli nie są skompresowane np upx. Każda forma w postaci pliku pas i dfm jest w Delphi dodawana do RC_DATA. Stad można dokonać deaasamblacji kodu. Stad można krasc kod jeśli występują zmienne, które kompilator nie pozwala. Są inne programy które przedstawiają to co jest pomiędzy begin a end w assamblerze.

Nie musicie mnie doceniać. Odpowiem każdemu programiście sensowną odpowiedź wystarczy zapytać.

Geniusze programowania potrafię każdy kod z exe zamienić na wykonywalny. To co się starałeś dla mnie pestka aby wydobyć to z pliku exe.

2

@Mariusz Bruniewski:

Żeby takie coś stworzyć to nie żaden komponent. Musisz stworzyć nowe środowisko w postaci exe.

nie wprowadzaj w błąd, zawsze można stworzyć odpowiednią klasę i na jej bazie komponent

5

Gotowiec do współpracy z obiektami, czyli dokładnie jak ObjectInspector w IDE:
TzObjectInspector
https://github.com/MahdiSafsafi/zControls

Do zapisu/odczytu stanu obiektu (czyli serializacja i deserializacja) możesz wykorzystać np.
Delphi NEON:
https://github.com/paolo-rossi/delphi-neon

Albo stary i dobry SvSerializer:
https://github.com/AArhin/delphi-oop/blob/master/Persistence/SvSerializer.pas

Albo wiele innych...

Można taki komponent sobie napisać samemu w oparciu o Virtual Treeview, tu jest demo co i jak:
https://github.com/JAM-Software/Virtual-TreeView/blob/master/Demos/Advanced/PropertiesDemo.pas

0

@skrzat: Chodzi mi o okno "Options" z delphi a nie ObjectInspector.

screenshot-20211227120523.pngscreenshot-20211227120124.png

2
Romek Atomek napisał(a):

@skrzat: Chodzi mi o okno "Options" z delphi a nie ObjectInspector.

Acha.
Tylko, że to co pokazałeś to jest Object Inspector, który "inspektuje" dedykowany obiekt utrzymujący konfigurację.

Mam wrażenie tylko, że nie rozumiesz iż konfiguracją może być dedykowana klasa.
Potem tworzysz obiekt z takiej klasy i edytujesz go przy pomocy Object Inspector.
Natomiast stan tego obiektu możesz odczytać przy pomocy deserializacji (pisałem wyżej) i zapisać serializując go np. do JSON, XML a to dalej zapisać sobie do pliku lub bazy danych - jak tam wygodniej i jaka potrzeba.

BTW - z tego co pamiętam, to Delphi IDE korzysta właśnie z Virtual Treeview ;-)

0

Masz rację. Posypuję głowę popiołem. Choć używam D od lat, nie zwróciłem uwagi, że te dwa elementy są podobne i zapewne to ten sam komponent.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1