Menu systemowe okna

0

Cześć !

Lazarus lub CodeTyphon.

Mam :
Form1 (bsDialog) + BitBtn
Form2 (bsToolWindow or bsNone)
Menu systemowe Form1 nie jest widoczne.
Po naciśnięciu BitBtn (Form2.ShowModal) ukazuje się menu systemowe Form1.

Dlaczego tak się dzieje i czy jest to prawidłowe ?

1

A możesz dać jakieś screeny, albo najlepiej - kod? Bo dałeś opis, ale to trochę mało.
Lazarus jest wieloplatformowy. Zakladam, że chodzi Ci o zachowanie na Windowsie?

0

Tak, chodzi o Windows-a 10;
To nie jest żadna "większa" aplikacja a raczej eksperyment potwierdzający to dziwne zachowanie.
Cały kod to raptem

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Form2.ShowModal;
end;

Dołączam zrzuty z widoku przed:
screenshot-20211009160145.png
i po wykonaniu w/w kodu
screenshot-20211009160257.png

0
jurkowojc napisał(a):

... i czy jest to prawidłowe ?

Nie wiem czy jest to prawidłowe.
Ale:

BorderIcons := BorderIcons - [biSystemMenu]; 

w FormCreate rozwiązuje problem.

0

Podrzuć cały projekt — sprawdzę w Lazarusie.

0

Jak bsToolWindow or bsNone?
Raczej albo albo. W każdym razie nie chce mi się teraz analizować źródeł dlaczego tak się dzieje że zmienia styl okna głównego ale jest proste rozwiązanie problemu wystarczy mu "przypomnieć":

procedure TForm2.FormShow(Sender: TObject);
begin
  Form1.BorderStyle:= bsToolWindow;
end;    
0

@furious programming:
bsToolWindow lub bsNone.
BorderIcons := BorderIcons - [biSystemMenu] nie rozwiązuje problemu ponieważ ikona zamykająca okno staje się niewidoczna

To nie jest żaden projekt. To jest (jak pisałem wcześniej) jedynie eksperyment obrazujący zachowanie się okien przy takich a nie innych ustawieniach.

Form2.ShowModal; - to jest cały kod.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1