Bibloteki do odtwarzania muzyki.

0

Witam.
Jaką darmową bibliotekę do odtwarzania muzyki moglibyście polecić do Delphi?
Szukam czegoś co by:

  • działało w miarę możliwości na Windows, MAc OS i Linux;
  • było w miarę proste (dopiero się uczę);
  • potrafiło odtwarzać kilka dźwięków jednocześnie;
  • odtwarzało muzykę z zasobów;
  • jeśli to możliwe, nie dokładało swoich plików do projektu tylko dało się dołączyć do pliku exe kompilowanego projektu.

Format muzyki dowolny (zawsze mogę sobie przekonwertować), na nagrywaniu oraz na efektach i 3D też mi nie zależy.

Znajdę coś takiego? Albo coś blisko?
Na razie wytypowałem: UOS, FMod (aktualnie darmowy do pewnego progu zysku), Open AL, Omega Engine, ale nie mam w tym jeszcze żadnego doświadczenia.

Pozdro.

2

Jest jeszcze potężna biblioteka zwana BASS Audio Library, przeznaczona na Windows, Linux i macOS, darmowa do zastosowań niekomercyjnych. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z nią (nigdy nie używałem), ale ma masę możliwości, długo istnieje na rynku i jest popularna, więc warto się nią zainteresować.

0

BAAS'a kojarzę, kiedyś (dobre kilka lat temu) miałem z nią romans. Szczegółów nie pamiętam poza tym, że bardzo niemiło ją wspominam. Ale być może to nie wina biblioteki, tylko mojego poziomu ;)

0

BASS jest płatny (darmowy tylko dla użytku zupełnie niekomercyjnego bez określenia jakiegokolwiek progu - FMOD ma przynajmniej jakiś próg $).

4

Nigdzie nie napisałeś, że potrzebujesz tej biblioteki do użytku komercyjnego — ani w pierwszym poście, ani w powyższym. Więc się nie dziw, że podałem BASS — jest darmowa, do zastosowań komercyjnych jest płatna, ale jest ona znana od wielu lat i warta uwagi.

Możesz też poszukać API do tworzenia gier, które używają OpenAL. Tutaj pewnie znajdziesz coś zupełnie darmowego, np. na licencji MIT czy LGPL. Nada się np. Allegro.pas — spełnia wszystkie wymagania podane w pierwszym poście i może być używana za darmo do dowolnych projektów, w tym komercyjnych.

1

Biblioteka BASS jest potężna i dosyć łatwa w użyciu. Wspiera wiele języków programowania/os i ma wiele przykładów.
AIMP używa BASS - niech to będzie rekomendacją.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1