Dane z CEIDG - pobieranie z sewisu

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-15 18:17
0

Witam, potrzebuję pobrać na podstawie posiadanego nip-u resztę danych z bazy przedsiębiorców i zapisać je do bazy z którą współpracuje stworzona aplikacja.
Jest w sieci kilka schematów (ale w php oraz C#) sprzed paru lat.
Może ma ktoś jakieś aktualne przetestowane rozwiązanie na platformie Delphi?

Pozostało 580 znaków

2019-05-15 19:00
1

Przecież tam zwykły json przychodzi, działasz jak z każdym innym api.

Pozostało 580 znaków

2019-05-15 19:03
0
vudiemphuongchi napisał(a):

Witam, potrzebuję pobrać na podstawie posiadanego nip-u resztę danych z bazy przedsiębiorców i zapisać je do bazy

Uważaj, żebyś nie zapłacił milion kary ;)
https://mambiznes.pl/wlasny-b[...]rodo-dla-polskiej-firmy-91245


i to jest ogólnie ciekawe, bo na szkoleniu mówili, że dane firm są publiczne, więc nie trzeba zgody na ich przetwarzanie dlatego podpisując umowy i wystawiając faktury potrzebujesz zgody tylko osób fizycznych na to a nie firm. to ja już sam nie wiem jak to jest :D - mr_jaro 2019-05-15 19:05
Niestety, kiedyś to było śmieszne, obecnie tragiczne :| - czysteskarpety 2019-05-15 19:06
chyba muszę w końcu podpisać tę dodatkową umowę z księgową :D - mr_jaro 2019-05-15 19:08
najlepiej to zrzucić na kogoś odpowiedzialność albo sie ubezpieczyć na taki wypadek ;) - czysteskarpety 2019-05-15 19:08
przy tej ilości danych którą przetwarzam to liczę na max pouczenie xd na stronach to już inna sprawa i wszelkie umowy powierzenia mam, nawet z serwerownią. - mr_jaro 2019-05-15 19:12

Pozostało 580 znaków

2019-05-15 23:08
0

W tej chwili nie bd pisal Ci specjalnie kodu w delphi, ale na specjalne zyczenie moge Ci taki prywanie napisac(napisz pv). Ewentualnie polecam na szybko imacros(czesto sie nim wspomagam) z poleceniami !EXTRACT (pobranie danych z okreslonego znacznika), PROMPT (wprowadzanie/wyswietlanie danych). SAVEAS CSV Nie bede az tak dokladnie instruowal, imacros jest bardzo intuicyjny i byc moze cos takiego Ci wystarczy.

Inne rozwiaanie: wklej istniejacy kod w C ktory znalazles(lub wyslij prywatnie), byc moze ja lub ktorys z uzytkownikow przetlumaczy Ci na dlephi


edytowany 1x, ostatnio: bronex, 2019-05-15 23:10

Pozostało 580 znaków

2019-05-15 23:30
1

tu masz pobieranie z GUSu, które kiedyś dodawałem Jak pobrać dane podmiotu gospodarczego z bazy GUS?


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2019-05-23 10:23
0

Ja mam pytanie troszkę poboczne, które repozytorium polecacie z największą ilością najbardziej aktualnych danych do programu fakturującego? GUS, CEIDG czy może coś innego?

Pozostało 580 znaków

2019-05-23 11:28
0

@robertz68: obie mają tak samo aktualne dane i w obu przypadkach mogą być rozbieżności gdy zawiedzie przedsiębiorca i nie zgłosi wszystkiego przy zmianach w firmie.

uchybienia przedsiębiorcy to oczywiście problem nie do rozwiązania. Słyszałem jednak że te dwie bazy działają troszkę odmiennie i nie zawsze mają w pełni spójne dane (przynajmniej szybkość ich aktualizacji nie jest taka sama). Dlatego myślałem że macie jakieś swoje doświadczenie z tymi bazami? - robertz68 2019-05-23 12:52

Pozostało 580 znaków

2019-05-23 13:00
1

Słyszałem jednak że te dwie bazy działają troszkę odmiennie i nie zawsze mają w pełni spójne dane

Zgadza się, z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że REGON ma bardziej dokładne informacje, także niektóre dane (np. dot. zwieszeń działalności) potrafią w nim figurować, ale nie będą widoczne w CEIDG. Zawsze jak podejmujemy jakieś "nieprzyjemne czynności" przy użyciu naszego prawnika, opiera się o dane z REGON i twierdzi, że tamta baza jest najsensowniejsza z tych ogólnie dostępnych.

Możesz też rzucić okiem na https://rejestr.io/, przy czym nie wiem, jak wygląda kwestia integracji tego serwisu ze swoją aplikacją, ja jedynie korzystałem z wersji przeglądarkowej, ale całkiem fajnie daje radę.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

wczoraj, 23:26
0

To przykladowy kod do poiberania danych z serwisu swiatdrukarek. Wczesniej pobralem caly serwis wget -m <nazwaserwisu> w formie plikow html i program wyodrebnial poszczegolne dane. Funkcja ereg jest dostepna gdzies tutaj w serwisie(wycina tekst pomiedzy 2 slowami). Byc moze przyda Ci sie to do czegos.

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  tempstring, tempstring02, tempstring03: string;
  i: integer;
begin

  if not wlaczony then wlaczony := true else wlaczony := false;
  for i := 0 to lbListaPlikow.Items.Count -1 do
  begin
  application.processmessages;
  if not wlaczony then exit;
  form1.caption := inttostr(i);
  memo1.Lines.LoadFromFile(lbListaPlikow.Items[i]);
  memo1.Lines.Text := stringreplace(memo1.Lines.Text, #10, '', [rfReplaceAll]);
  memo1.Lines.Text := stringreplace(memo1.Lines.Text, #13, '', [rfReplaceAll]);

  tempstring := ereg(memo1.lines.text, 'class=v12szb>|</span>'); //symbol
  tempstring := tempstring+';'+ereg(memo1.lines.text, '<span class=nag>|</span>'); //nazwa
  tempstring := tempstring+';'+ereg(memo1.lines.text, '<td><a href="/wydajnosc.html">|</a>'); //wydajnosc
    //tempstring := tempstring+';'+ereg(memo1.lines.text, '<td>wydajność</td>|</td>'); //wydajnosc

  // ZAM-C6B
  tempstring := tempstring+';'+ereg(tempstring, '<tr bgcolor="|">'); //kolor
  tempstring := tempstring+';'+ereg(memo1.lines.text, 'class="v12szb">| netto</span'); //cena netto
  tempstring := stringreplace(tempstring, #13, '', [rfReplaceAll]);
  tempstring := stringreplace(tempstring, #10, '', [rfReplaceAll]);
  tempstring := tempstring+';';

  tempstring02 := ereg(memo1.lines.text, 'Kompatybilne drukarki|Dodatkowe informacje');
  repeat
    tempstring03 := ereg(tempstring02, '.html">|</a>');
    tempstring := tempstring + tempstring03+',';
    tempstring02 := stringreplace(tempstring02, '.html">'+tempstring03+'</a>', '', [rfReplaceAll]);
  until pos('.html"', tempstring02) <= 0;

  memo2.Lines.Add(tempstring);
  end;
  memo2.Lines.SaveToFile('c:\examplecsv.csv');
  close;

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, dziś, 01:10

Pozostało 580 znaków

wczoraj, 23:59
0

@bronex przecież ceidg i gus udostępniają normalne rest api na jsonie, więc na co to to tutaj? O.o

Pozostało 580 znaków

dziś, 00:07
0

na wypadek jesli kiedys zmienia zdanie i zaprzestana udostepniania lub jesli ich api sie im popsuje ;] a na serio na chwile obecna jako alternatywna/universlna metoda, takze do innych serwisow - osobiscie jestem przeciwnikiem korzystania z tych gaddzetow "api".moze sie to kmus przyda


edytowany 1x, ostatnio: bronex, dziś, 00:09

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 1, gości: 0, botów: 0

Użytkownik: bronex