[Delphi] Sound...

Odpowiedz Nowy wątek
2003-01-25 21:43

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Czy wie ktos jak z glosnikow wydobyc dzwiek o okreslonej czestotliwosci i okreslonej dlugosci, cos jak w pascalu:

Sound(100);
delay(1000);
nosound;


Ostatnio zmodyfikowany: 20-05-2003 09:54 przez mleczasz

Pozostało 580 znaków

2003-01-25 21:47

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Pamiętak, że w dziale programy chyba jest Faq w postaci programu i tam było bo sam kożystałem. Ale kod był w Asm :-)


Pozostało 580 znaków

2003-01-25 21:56

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Ale ja szukam procedurki w Delphi a nie w ASM, ktorego nie umiem.

Looknij na prefix


Ostatnio zmodyfikowany: 20-05-2003 09:54 przez mleczasz

Pozostało 580 znaków

2003-01-25 22:05

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Sorry [wstyd]
A to moze cosik takiego wypróbuj:

MessageBeep(0);//można ustawić rodzaj sygnału
{
0xFFFFFFFF Standard beep using the computer speaker
MB_ICONASTERISK SystemAsterisk
MB_ICONEXCLAMATION SystemExclamation
MB_ICONHAND SystemHand
MB_ICONQUESTION SystemQuestion
MB_OK}
;;

Te same źródło :-)


Pozostało 580 znaków

2003-01-25 22:19

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Potrzebuje syglan o okreslonej czestotliwosci, a nie jakies bimbania. Przeczytaj jeszcze raz uwaznie o co mi chodzi.


Ostatnio zmodyfikowany: 20-05-2003 09:54 przez mleczasz

Pozostało 580 znaków

pq
2003-01-25 22:38
pq

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Można stworzyć plik wave o określonej częstotliwości i odtworzyć go przez PlaySound. Jeśli chcesz wiedzieć jak, wejdź na moją "stronkę" i ściągnij źródło programiku Generator.


"Ecie pecie - odparłem. - Wiadomo, że wszystkiemu winien komputer. Ten brzydal!" (Lem)

Pozostało 580 znaków

2003-01-26 09:49

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Jeśli masz Windows XP lub 2000 to :
Windows.Beep(częstotliwość, czas);
Niestety Win 9/x i ME ignoruje parametry.

Ale nie znając assemblera możesz skorzystać z wiedzi innych i użyć go w Delphi:

wstaw te procedury za
implementation
{$R *.dfm}

procedure SetPort(address, Value: Word);
var
bValue: Byte;
begin
bValue := trunc(Value and 255);
asm
mov dx, address
mov al, bValue
out dx, al
end;
end;

function GetPort(address: Word): Word;
var
bValue: Byte;
begin
asm
mov dx, address
in al, dx
mov bValue, al
end;
GetPort := bValue;
end;

procedure Sound(aFreq, aDelay: Integer);

procedure DoSound(Freq: Word);
var
B: Byte;
begin
if Freq > 18 then
begin
Freq := Word(1193181 div Longint(Freq));
B := Byte(GetPort($61));

  if (B and 3) = 0 then 
  begin 
    SetPort($61, Word(B or 3)); 
    SetPort($43, $B6); 
  end; 

  SetPort($42, Freq); 
  SetPort($42, Freq shr 8); 
end; 

end;

procedure Delay(MSecs: Integer);
var
FirstTickCount: LongInt;
begin
FirstTickCount := GetTickCount;
repeat
Sleep(1);
until ((GetTickCount - FirstTickCount) >= Longint(MSecs));
end;

begin
if Win32Platform = VER_PLATFORM_WIN32_NT then
begin
Windows.Beep(aFreq, aDelay);
end
else
begin
DoSound(aFreq);
Delay(aDelay);
end;
end;

procedure NoSound;
var
Value: Word;
begin
if not (Win32Platform = VER_PLATFORM_WIN32_NT) then
begin
Value := GetPort($61) and $FC;
SetPort($61, Value);
end;
end;

// a potem możesz pisać :

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
Sound(500, 1000);
Sound(700, 1000);
Sound(900, 1000);
NoSound;
end;

źródło:
http://www.swissdelphicenter.com/

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0