[Delphi] pliki INI

0

Wiem, że zapisuje się do nich konfiguracje programu. Ja do tej pory robiłem to w plikach tekstowych. Jak się zapisuje do plików INI (czy każdy sam sobie wynajduje sposób czy jak to jest)?

0

Wiem, że zapisuje się do nich konfiguracje programu. Ja do tej pory robiłem to w plikach tekstowych. Jak się zapisuje do plików INI

biblioteka TIniFiles......poszukaj w Helpie.

(czy każdy sam sobie wynajduje sposób czy jak to jest)?

zapisujesz to co Ci jest niezbędne...

P.S. Bardziej polecam rejestry od plików INI !

[cya]

0

Więc w pliku *.INI mozna zapisać praktycznie wszystko..od tekstu przez kolor po czcionke

Schemat INI wygląda mniejwięcej tak:

[code][Czcionka]
Czcionka=Comic
Rozmiar=24
[Kolor]
Okna=clWhite
Program=clButtonFace
[Ustawienia]
Autor=Detox
Rok=2003
[/code]
itp

0

Zajrzyj do artykułów.

0

Juz ci mówie, sam niedawno sie dowiedzialem, to tak:

Do uses dodajesz IniFiles

do var jakiejs procedury(np. onClick buttona)

dodajesz

Ini : TIniFile;
Url : String;

teraz gdzies w kodzie(lepiej gdzies na poczatku) umiesc

URL := ExtractFilePath(Application.ExeName);
Ini := TIniFile.Create(URL + 'nazwa_pliku.ini');

I teraz jak chcesz cos dodac do stworzonego pliku piszesz

Ini.WriteString('Sekcja', 'NazwaWartosci', 'Wartosc');

np.
Ini.WriteString('IOptions', 'Password', 'Haslo');

Oczywiscie tam gdzie pisze Sekcja, NazwaWartosci, Wartosc mozesz zmieniac. Teraz gdy chcesz odczytac cos z ini uzywasz kodu:

Ini.ReadString('Sekcja', 'NazwaWartosci', 'WartoscDomyslna');

A teraz wytłumaczenie ReadString:
Sekcja: Sekcja w której jest wartosc do odczytania

NazwaWartosci: tam gdzie ja wczesniej podalem Password, dokladniej pod jaka nazwa zostaje zapisany jakas wartosc

WartoscDomyslna: Jezeli nie bedzie takiej wartosci, lub nie bedzie co odczytac, to zwroci to co napsialismy jako WartoscDomyslna

A teraz troche o strukturze INI:

[Sekcja]
NazwaWartosci=Wartosc
NazwaWartosci1=Wartosc1

[Sekcja1]
NazwaWartosci=Wartosc
NazwaWartosci1=Wartosc1

Taką strukturę ma plik ini, mam nadzieje, ze zrozumiales, teraz tylko uprzedzenie, w poleceniu Create nie mozesz podac samej nazwy pliku, poniewaz plik zostanie stworzony w GŁÓWNYM KATALOGU WINDOWSA!!!

Funkcja ExtractFilePath... zwaraca folder w ktorym znajduje sie plik exe naszej aplikacji

Mam nadzieje, ze o niczym nie zapomnialem, jakby co to pisz, chociaz nie gwarantuje, ze bede tu zaglądać

Please, no more stupid questions...
(Nie bierz tego tak do siebie)

Snowak [cygaro]

0

Człowieku .. ten post był napisany 06-01-2003 !! kiedy o Delphi nie miałem zielonego pojęcia .. po co na niego odpowiadasz?

0

Hmmm... A jak myslisz? Chce pomóc!

Please, no more stupid questions...
(- jak najbardziej bierz to do siebie)

Snowak[cygaro]

0

okej fajnie że chcesz pomagać, ale Ty weź to do siebie, że nie odpowiadamy tu na stare posty, zwłaszcza tak stare ...

0

Detox z co to ma do rzeczy kiedy powstał pierwszy post w temacie? Ty może juz wiesz jak to zrobić ale ktoś inny może nie wiedzieć. I co wtedy? Będzie pisał nowy temat? Chyba lepiej zakończyć kwestię raz podjętą (nieważne kiedy), bo może się to komuś przydać.

To napisałem ja - Marmar :)

// Specjalnie dlatego dopisałem pewną rzecz dotyczącą takich sytuacji pod
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=39079 [mf]

0

To co powiesz na to żeby odgrzebać wszystkie posty tego pokroju ? :-/

// Ja sie wypowiem... Zablokuję, może być, Detox ? [mf]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1