[Delphi] znowu RichEdit :]

0

Jak mozna byloby zrobic by po kropce, znaku zapytania pisaloby sie z wielkiej litery [hurra]

0

Hm... wydaje mi się, że można by kombinować coś z shifStatem czy czymś takim, ale mi się nie chce - ja wolę wyjście łatwiejsze w zapisaniu. Nie za bardzo chce mi się pisac dokładnie kod, ale moja idea polega na tym, że deklarujesz zmienną LastKey - która zawsze zapisuje znak który zostal wprowadzony. Wykonujesz wtedy sprawdzenie - algorytm wygląda tak:

if LastKey in {'?','.','!'} then Znak:=UpCase(Znak);
lastkey:=znak;

Acha - zmienna znak, to własnie wprowadzony znak jak się łatwo domyśleć - mniej więcej o coś takiego chodzi - ale nie napisze dokładnie, bo własnie coś i się tu Winda zawiesza i chyba zaraz restart pójdzie :)

--
, tradycyjnie pozdrawiam - Numi.

0

Numi ma dobry pomysł, ale zły zapis (co za idiota wyliczenie elementów zbioru w Pascalu umieścił w nawiasach kwadratowych !! ?? Wszędzie w matematyce, gdzie widziałem to definicje zbiorów są w nawiasach sześciennych, tak jak Numi napisał).
Frgmecik kodu:

var
LastKey: Char = '.'; //Zapewne chcemy, żeby pierwsza litera jaką wpiszemy była wielką

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.RichEdit1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
if LastKey in ['.', '!', '?'] then Key := UpCase(Key);
if not (Key in [' ', #9, #10, #13]) then //Pomińmy "znaki białe"
LastKey := Key;
end;

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)
--------Oficjalny kanał----------
Service for programmers w IRC:
Kanał: #4programmers
Serwer: warszawa.ircnet.pl
Sieć: POLNet
Port: 6667

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1