[TP] proporcja - obliczanie

0

Witam !
Mam pytanie dotyczace programu w TP:
Jak napisać program ktory obliczy X dla zadanych: A,B i C ?
A - B
C - X

z gory big thx

0

X := C*B/A;--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Witam !
Dziekuje bardzo za szybka i profesjonalna podpowiedz :-)
Musze jednak przyznac ze bardzo niepokoi mnie Twoja informacja o bledzie :(
Czy moglbys powiedziec mi cos wiecej na ten temat ?
Byc moze rowniez wiesz jak napisac program obliczajacy wskazany wyraz ciagu liczb Fibonacciego ;)
btw
[TP] =&gt [Turbo Pascal]

z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam

0

tomex napisał:
Musze jednak przyznac ze bardzo niepokoi mnie Twoja informacja o bledzie :(
Czy moglbys powiedziec mi cos wiecej na ten temat ?

ROTFL
patrz -&gt Prawa Murphy'ego

Byc moze rowniez wiesz jak napisac program obliczajacy wskazany wyraz ciagu liczb Fibonacciego ;)

Pierwszy sposób:

const
P5 = Sqrt(5);

function F(n: Byte); Byte;
begin
F := Trunc((Power(1 + P5, n) - Power(1 - P5, n))/(Power(2, n)*P5));
end;

Jak wyznaczyć Power (potęgowanie) w TP już chyba pisałem na forum.

Drugi sposób

function F(n: Byte): Byte;
begin
if n &lt 3 then
F = 1
else
F = F(n - 1) + F(n - 2)
end;

Są też inne (czyt. szybsze), ale to chyba wystarczy ;)

[TP] =&gt [Turbo Pascal]

a ja myślałem że teleko... nie chce przejść przez gardło :D --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1