Połączenie urządzenia opartego na Androidzie z PostgreSQL.

0

Witam,
czy ktoś ma pomysł jak połączyć urządzenie (smartfona) opartego na Androidzie z bazą psql za pomącą programu napisanego w Delphi XE7 ?
Niestety siedzę już nad tym kilka dni i kompletnie nie mam pomysłu jak to ugryźć.
Teoretycznie FireDAC na androidzie się kompiluje ale program nie potrafi znaleźć biblioteki libpq.so mimo iż dodaje tą bibliotekę w "Deployment" do lokalizacji "ProjectOutput".

1

na pewno połączysz się przez UniDac-a https://www.devart.com/unidac/compatibility.html
To mam przetestowane tablet->wifi->serwer bazy

0

czy ktoś ma pomysł jak połączyć urządzenie (smartfona) opartego na Androidzie z bazą psql za pomącą programu napisanego w Delphi XE7 ?

Co?

0

Zdziwiony wielce? Dlaczego?
Tak - Delphi umożliwia kompilację jednego kodu na Windows/Android/iOS.

0
satq napisał(a):

na pewno połączysz się przez UniDac-a https://www.devart.com/unidac/compatibility.html
To mam przetestowane tablet->wifi->serwer bazy

Dzięki za odpowiedz.
Szukam raczej rozwiązania bez kosztowego, 300$ to dla mnie trochę za dużo zważywszy że aplikacja ma działać na kilku urządzeniach.

0
d napisał(a):
datdata napisał(a):

czy ktoś ma pomysł jak połączyć urządzenie (smartfona) opartego na Androidzie z bazą psql za pomącą programu napisanego w Delphi XE7 ?

Co?

Zdziwiony wielce? Dlaczego?
Tak - Delphi umożliwia kompilację jednego kodu na Windows/Android/iOS.

Proszę przeczytaj ze zrozumieniem mój post.

0

satq czy miałeś może na myśli wersję Expres UniDAC ?

0

Może aplikacja oparta o Rest Client i skrypt np. PHP.

0

Mechanizm SOAP lub REST chce zostawić na sam koniec, jeżeli nie uda się połączyć wprost z PostgreSQL.

0

Mam zakupioną wersję Professional, masz też wydzieloną z UniDac-a PgDAC. Plusem unidaca jest właśnie to że nie wymaga bibliotek do bazy łączy się direct.

0

Bez kosztowo i bardzo dobrze to będzie np to:
http://blog.synopse.info/post/2014/11/18/HTTP-remote-access-for-SynDB-SQL-execution

Serwer można napisać w 5 minut i zajmie to z kilkanaście linii kodu. Działa to bardzo szybko.
Zadajesz zapytania normalnie za pomocą SQL, w odpowiedzi dostajesz dane w w formacie JSON, a mORMot ma wbudowaną automatyczną transformację takich danych do DataSet.
Zresztą FireDAC ma podobne możliwości i potrafi współpracować z serwerem DataSnap.

I jeszcze jedno; używanie bezpośredniego połączenia z bazą w aplikacji mobilnej jest jak najbardziej możliwe, ale raczej passe...

0

Dziękuje za odpowiedz.
Jak na razie (mnie również, nie siadłem na laurach tylko też kombinuje) nie udało się sprawić żeby android bezpośrednio się połączył serwerem postgresql.
Nie mówię o rozwiązaniach płatnych, bo te jak kolega satq zaproponował działają, ale kosztują.
Uprzedzając uwagi:kwestia bezpieczeństwa jest nie istotna, cała apka ma działać w sieci lokalnej.

0

Jak nie chcesz wydawać kasy na PgDAC to zostaje Ci jedynie na serwerze gdzie masz PostgreSQL zrobić jakiś WebService i z Androida komunikować się z PostgreSQL za pomocą WS.

2

ja używam mormota od jakiegoś czasu w roli REST Serwera po stronie bazy i klienta na androidzie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1