[Delphi] Potrzebny angielski i logika

0

If AText is negative, the characters preceding the insertion point are duplicated after the occurrence of ASubText in the result string.

a AText: string;

Teraz niech ktoś mi powie jak łańcuch znaków może być przeczący, odmowny, negatywny, ujemny, być negatywem, przeczeniem lub odmawiać. (Mój słownik więcej nie podaje znaczeń słowa "negative").

Jakby ktoś chciał wiedzieć to ten fragment pochodzi z pomocy delphi dot. funkcji StuffString.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

ja bym to chyba przetłumaczył na "zły" lub negatywny :P

poszukaj słowa negatywny w słowniku wyrazów bliskoznacznych :)

0

Przypuszcam ze chodzilo o ALength, a nie o AText.--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Myślę ,że ZIOMBER ma racje. W języku polskim uzywa się też pojęcia 'negatywny' jako nieprawidłowy -
np. w zdaniu :'wynik testu był negatywny'
--Pzdr.
W.

0

gavi napisał:
Myślę ,że ZIOMBER ma racje. W języku polskim uzywa się też pojęcia 'negatywny' jako nieprawidłowy -
&gtnp. w zdaniu :'wynik testu był negatywny'
&gt

Wynik testu byl negatywny oznacza: test nie wykryl tego co mial wykryc.

Np jak Ci powiedza ze Twoj test na HIV dal wynik pozytywny, to dopiero masz czym sie martwic. A negatywny jest OK.

Podtrzymuje moja opinie, ze w tym wypadku autor helpa sie pomylil i chodzilo mu o ALength a nie AText.--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Hmm. Nie chciałbym być upierdliwy ale chodziło mi nie o wynik testu hiv a o wynik testu z angielskiego ,
który miałem kiedyś na II gim roku studiów. W niczym nie przeczy to temu, że co do ALength i AText
możesz mieć rację.
--Pzdr.
W.

0

pq napisał:
Podtrzymuje moja opinie, ze w tym wypadku autor helpa sie pomylil i chodzilo mu o ALength a nie AText.

ALength jest typu Cardinal, więc nie może być ujemne.

Tłumaczenie Ziombera też jest dla mnie zrozumiałe. Jak może być zły string? Ma mieć niepoprawne dane?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
&gtALength jest typu Cardinal, więc nie może być ujemne.

Owszem, ale i tak mysle ze mam racje. Chociaz Borland narobil tu potwornego balaganu.

Dlaczego uwazam ze mam racje:

  1. konstrukcja tekstu w helpie.
    funkcja ma 4 parametry, tekst ma 5 akapitow. pierwszy akapit opisuje dzialanie funkcji, akapity 2-5 opisuja poszczegolne parametry. Akapit, w ktorym wystepuje watpliwe zdanie opisuje parmetr ALength.

ALength is the number of characters in AText that are replaced by ASubText. If ALength is 0, ASubText is inserted into AText without removing any characters. If AText/ALength is negative, the characters preceding the insertion point are duplicated after the occurrence of ASubText in the result string.

  1. tak to wlasnie dziala
    wprawdzie ALength jest Cardinal i:
    Memo1.Lines.Add(StuffString('123456789',5,-3,'abc')); nie przejdzie,

ale mozna zrobic:
var
a:integer;
begin
a:=-3;
Memo1.Lines.Add(StuffString('123456789',5,a,'abc'));
end;

i to daje w wyniku:
1234abc23456789

czyli dziala tak jak opisuje watpliwe zdanie, o ile AText zastapimy ALength:
If ALength is negative, the characters preceding the insertion point are duplicated after the occurrence of ASubText in the result string.

Jesli ALength jest ujemne, wowczas w wynikowym lancuchu znaki poprzedzajace miejsce wstawienia sa powtorzone po wstawionym ASubText.

CBDO--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
ale mozna zrobic:
var
a:integer;
begin
a:=-3;
Memo1.Lines.Add(StuffString('123456789',5,a,'abc'));
end;

i to daje w wyniku:
1234abc23456789

Czyli definicja typu (Cardinal) jest błędna. Powinno być Integer. Bo z tego wynika, że jakbym podstwaił wartość High(Cardinal)-2 to uzyskałbym efekt identyczny jak podstawił -3.

CBDO

Co to znaczy?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
&gtCBDO
&gt
&gtCo to znaczy?
&gt

Co bylo do okazania.tradycyjne zakonczenie dowodu ;)))))--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
Co bylo do okazania.tradycyjne zakonczenie dowodu ;)))))

Dziwne, zawsze myślałem, że tak jak to robił Euklides:

CND - co należało dowieść.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
&gtDziwne, zawsze myślałem, że tak jak to robił Euklides:
&gt
&gtCND - co należało dowieść.

Moze masz racje. Ale CBDO tez mi sie gdzies o uszy obilo.
--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

W podręcznikach geometri do szkoły średniej używano kiedyś CBDO. W skryptach szkoły wyższej
spotykałem się już tylko z CND.
--Pzdr.
W.

0

gavi napisał:
W podręcznikach geometri do szkoły średniej używano kiedyś CBDO. W skryptach szkoły wyższej
&gtspotykałem się już tylko z CND.
&gt

Ja dosc stary jestem:)))). A CBDO ladniej mi brzmi. Wiec chyba przy nim zostane. :)--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1