Polskie litery - jeden program na dwóch różnych komputerach

0

Program napisany w Borland Delphi 5.0 prawidłowo wyświetla polskie litery na jednym komputerze i nieprawidłowo na drugim. Gdzie szukać przyczyny? Wyczytałem na tutejszym forum, że pomoże if GetThreadLocale<>1045 then SetThreadLocale(1045), ale u mnie się to nie sprawdziło, bo na obydwu komputerach zgłasza się 1045. Poza tym oba komputery różnią się bardzo: inna marka, inna wersja Windows. Chciałbym zrobić coś, co nie będzie zależne od stanowiska.

1

Sprawdzałeś na różnych czcionkach?

0

a używasz w programie standardowych czcionek czy jakichś innych? BTW jak inne programy radzą sobie z PL literkami na tym felernym kompie?

1
axel234 napisał(a):

Sprawdzałeś na różnych czcionkach?

Dziękuję. Poszperałem i rzeczywiście, wystarczyło zmienić we właściwościach wartość CHARSET - było ustawione na DEFAULT_CHARSET, zmieniłem na ANSI_CHARSET. Teraz to aż mi trochę głupio, że zawracałem głowę ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1