[Delphi] Bitmapka i pixele

0

Jak z bitmpy czarno-bialej odczytywać kolejno pixele. tzn ich wrtość
ite dne wykorzystać
???

Podobnie dzila Cool FOrm.--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Image1.Picture.Bitmap.Canvas.Pixels[X,Y] - kolor pixela o współrzędnych X i Y

A jak z tego zrobic warunek, który odczyta całą bitmpe od lewej do prawej?
poda kolor w messagu--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

FOR x:=0 to withobrazka(nie wiem jak) do
for y:=0 to (jw) do
begin
Image1.Picture.Bitmap.Canvas.Pixels[X,Y]
showmessage();
end;
--||===

0

Dlaczego nikt mnie nie rozumie!!!

chce odcytywć pixel po pixelu, sprwdzć jki m kolor i n podstawie koloru dodawać gdzieś indziej wartość, pilnie potrzebuję--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Osadnik napisał:
Dlaczego nikt mnie nie rozumie!!!

werw0e chyba Cie zrozumial, choc metnie napisal. Sprobuje prosciej. Choc moze nie o to jednak Ci chodzi??

procka wypisuje w Memo kolory wszystkich pixeli bitmapy zaladowanej z dysku. Uwaga, nawet przy nieduzej bitmapie trwa to sporo. Jak bedziesz probowal, to nie zdziw sie, ze kolory nie sa wypisywane w Memo w trakcie, a dopiero jak program skonczy. To sprawia wrazenie jakby program sie zwiesil, ale tak naprawde przyspiesza go.

var
x, y : Integer;
Rysunek : TBitmap;
begin
Rysunek:=TBitmap.Create;
Rysunek.LoadFromFile('x:\pq\t\mosa09.bmp');
Memo1.Lines.BeginUpdate;
for x:=0 to Pred(Rysunek.Width) do
for y:=0 to Pred(Rysunek.Height) do
Memo1.Lines.Add('Piksel ('+IntToStr(x)+','+IntToStr(y)+
') ma kolor '+IntToHex(Rysunek.Canvas.Pixels[x,y], 6));
Memo1.Lines.EndUpdate;
end;--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

dzięki....--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1