Listview - brak możliwości zaznaczenia checkboxa

0

Witam,
mam problem z blokowaniem zaznaczania w listview checkboxa.
W Listview mam checkbox i chcę aby przy kliknięciu ten się nie zaznaczył.
Przy czym, gdy kliknę w DBGrid i dane z rekordu będą pasowały do wartości z listview mają być one zaznaczone.

Drugi problem mam rozwiązany, ale mogę zaznaczać kolejne checkboxy jak i wszystkie odznaczyć co mi nie odpowiada.
Jak w Listview dam READONLY to i tak mogę zaznaczać i odznaczać.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Proszę o pomoc.

0

Wyszarzyć chyba się nie da. Ale można w odpowiednim zdzarzeniu nie reagować na klikanie. Więcej informacji w tym wątku: http://stackoverflow.com/questions/19636713/ignore-click-on-tlistview-checkbox - może ktoś jeszcze coś Tobie tutaj lepszego doradzi.

0
lukasz_p92 napisał(a)

Drugi problem mam rozwiązany, ale mogę zaznaczać kolejne checkboxy jak i wszystkie odznaczyć co mi nie odpowiada.
Jak w Listview dam READONLY to i tak mogę zaznaczać i odznaczać.

Dlatego że stan ReadOnly dotyczy etykiet itemów, a nie CheckBoxów, które pewnie tworzysz ręcznie; Mógłbyś je poblokować, ale musisz mieć albo referencję do instancji klasy przycisku i skorzystać z właściwości, albo jego uchwyt i wysłać odpowiedni komunikat;

W przypadku komponentów typu CheckBox, istnieje jeszcze dodaktowa opcja - wyszarzenie, nadawane dla wartości niezdefiniowanej (opcja nie blokuje komponentu); Dlatego też jeśli będziesz czegoś szukał o blokowaniu komponentu, to omijaj ten temat.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1