W jaki sposób wstawić na formularz kontrolkę ActiveX w Delphi XE5?

0

Witam.

W jaki sposób wstawić na formularz w XE5 Windows kontrolkę ActiveX. Tak jak to jest w Delphi7, czyli pobiera się kontrolkę z zakładki activeX.

Wersja: RAD Studio XE5
pozdrawiam

0

Co to za pytanie dokładnie tak samo przeciągnąć na formę. Chyba że chodzi Ci że nie masz jakiejś kontrolki to musisz ją importować w tym celu Component -> Import Component -> Import ActiveX Control dalej wybierasz listy (lub jeżeli nie ma klikasz Add i wskazujesz plik zawierający kontrolkę) a dalej to tylko ustawienia ścieżek i zakładki na której ma się znajdować.

0

Chodzi o to, że w XE5 nie ma palety ActiveX, tak jak jest w Delphi7, czyli nie ma skąd przeciągnąć na formę. Przecież bym nie pytał inaczej.

0

Nie ma bo domyślnie nie ma komponentów ActiveX trzeba je importować jak napisałem wyżej.

0

No nie wiem co robię nie tak.

Component->import component->import ActiveX Control->
wybieram z listy konkretnie Adobe Acrobat 7.0 (inne też nie działają) NEXT
tutaj zostawiam domyślne ustawienia NEXT
Create Unit FINISH

Unit się tworzy ale kontrolki w palecie nie ma, jak również samej palety ActiveX.

0

Masz wybrać Install to New Package (możesz też dorzucić do istniejącego ale po co) Wskazujesz ścieżkę i nazwę projektu np.: C:\Users\Public\Documents\RAD Studio\12.0\Bpl\ (możesz sobie utworzyć folder Acrobat) zatwierdzasz Yes i masz piękny komunikacik że zainstalowane :)

0

Dzięki. Jest OK.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1