Ikona skrótu do programu jest inna, niż pliku wykonywalnego

0

Witam ! W lazarusie napisałem program i w property głównej formy ustawiłem ikone. Faktycznie ikona jest w execu programu, jak utworzę skrót to skrót jest danej ikony, ale jak go przeniosę na pulpit to przybiera postać standardowej "łapki" lazarusa. W jaki sposób ostatecznie podmienić wszystkie ikony na swoje ??

1

Projekt - opcje projektu - wczytaj ikonę

1

@serge - nie ma innego sposobu jak podany przez poprzednika; Ikonę pliku wykonywalnego ustalasz w ustawieniach konkretnego projektu, która po kompilacji zostaje włączona do zasobów pliku wykonywalnego aplikacji;

Jeżeli z jakichś powodów utworzenie skrótu Twojej aplikacji na pulpicie zmienia ikonę na standardową, to znaczy że nie ustaliłeś własnej ikony aplikacji w ustawieniach projektu tylko kombinowałeś inaczej.

0

ikona formy ≠ ikona exeka

0
furious programming napisał(a):

...Jeżeli z jakichś powodów utworzenie skrótu Twojej aplikacji na pulpicie zmienia ikonę na standardową, to znaczy że nie ustaliłeś własnej ikony aplikacji w ustawieniach projektu tylko kombinowałeś inaczej.

Masz rację, ale też nie do końca.
Parę razy zdarzyło mi się, że ikona skrótu na pulpicie do mojej aplikacji, była standardowa, a ikona aplikacji była inna, pomimo iż, ikonę ustawiałem w opcjach projektu.
A wszystkiemu był winien Windows, należało zrobić 'Rebuild Icon Cache'.

0

@Młody - tak, tyle że to nie wina środowiska czy kompilatora, tylko systemu i cache'owania; Po prostu po zmianie ikony projektu, nowa ikona trafiła do exe, ale system zapamiętał starą ikonę dla skrótu, więc sam skrót nie został zaktualizowany; Mnie osobiście się to nie zdaża(ło), dlatego że ikonę projektu ustawiam na samym początku, po utworzeniu nowego projektu i wybraniu jego konfiguracji - potem już jej nie zmieniam;

Tutaj sprawa jest tym bardziej dziwna, dlatego że @serge nie ustawił ikony projektu, tylko ikonę głównego formularza, więc nie wiem dlaczego plik wykonywalny zmienił ikonę ze standardowej łapki Lazarusa na tę z formularza; I co dziwniejsze nawet utworzony skrót od tego exeka miał tę nową ikonę, tylko po przeniesieniu skrótu na pulpit się popsuło;

Raczej nie ma sensu dywagować na temat tej sytuacji - ikonę należy zamienić ze standardowej na własną w ustawieniach projektu, a reszta powstałych dziwactw to już czego innego wina (chyba że Lazarus coś poknocił, ale taki bug raczej nie został jeszcze znaleziony i zgłoszony); Nawet gdyby się wszystko zrobiło jak należy, a system nie zaktualizował skrótu, to po reboocie procesu explorera czy systemu, skrót przybrałby właściwą ikonę.

0

Zawsze zmieniam ikonę projektu dopiero jak dojdzie on do pewnego logicznego ukształtowania, a też nigdy się nie spotkałem z taką dziwną sytuacją.

0

Tak sie złożyło, że w opcjach projektu miałem dobrą ikonę. Pomogło natomiast wyczyszczenie plików budowania i rebuild. Obecnie widać już tylko jedną ikonę - widocznie coś musiało zostać niezmienione przy zwykłym make. Dzięki za podpowiedzi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1