[DELPHI] kody binarne i hexadecymalne

0

Jak przeliczyć kod binarny na liczbę
np. wpisję kod do TEdit w formie 1010100101 i chce żeby w drugim edicie wyświetlił liczbę
tak samo jest z liczbami hex

(DOKŁADNIE JAK W POŚCIE PONIŻEJ TYLE ŻE W DELPHI)
z góry dzięki za pomoc

Wykładowca robi nam co tydzień egzamin z tego i daje nam 10 liczb w 5 minut
a ja z matmy nigdy dobry nie bylem ;(

--
[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

zamiana liczby binarnej na dziesietna przy pomocy kartki i olowka jest bardzo latwa :)
mamy sobie liczbe binarna np. 10101 i aby zamienic ja na liczbe dziesietna mozna zrobic taka oto tabelke:

10101*****2423222120||||||||||160401

czyli:
120 + 021 + 122 + 023 + 124 = 11 + 02 + 14 + 08 + 116 = 1 + 4 + 16 = 21
proste :)

jezeli chodzi o zamiane z systemu szestnastkowego na dziesietny to sprawa wyglada podobnie :)
mamy sobie 12Eh i zamieniamy na dziesietna
(przy czym A = 10, B=11, C=12, D=13, E=14, F=15) :)

12E***162161160||||||2563214

czyli:

14160 + 2161 + 1162 = 141 + 2*16 + 1+256 = 14 + 32 + 256 = 302

a teraz prymitywna procedurka o ktora prosiles ;)
to dla zamiany bin na dec :)

var
Bin : String;
i, Dec : Integer;
begin
Bin := Edit1.Text;
Dec := 0;
for i := Length(Bin) downto 1 do
Dec := Dec + (StrToInt(Bin[i]) shl (Length(Bin)-i));
Edit2.Text := IntToStr(Dec);
end;

ps. chyba sie nigdzie nie pomylilem ;)

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

niezaduze to??--Pozdrowienia {browar}
Faszczu - Delphi 6 Personal Programmer
GG: 952787
ICQ: 164353351

0

Liczba w Hex na Dec to trzeba tak:
Dec := StrToInt('$FFA35D');

Żeby zamienić Bin na Hex to tak:
Hex : PChar;
BinToHex('10100110', Hex, sizeof(Hex));

A z Bin na Dec to ... hmm... Pośrednio przez Hex?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dzięki chłopaki , macie duże {browar} jak wpadniecie do WhiteStoku (nie dotyczy to Dryo..., ktory w Whitestku mieszka)

LKS..co do kartki i ołówka...ja wolę w Delphi :-)
jakoś tak przyjemniej bedzie czesac tye liczby we własnym progzie..
[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Lofix napisal:
Dzięki chłopaki , macie duże {browar} jak wpadniecie do WhiteStoku (nie dotyczy to Dryo..., ktory w Whitestku mieszka)

hehe ja tez jestem z WhiteStoku ale {browar} nie pije, moze byc jedynie :)

ps. na koncu mojego poprzedniego posta masz prymitywna procedurke do zamiany bin na dec w Delphi---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS napisał:
Lofix napisal:
&gtDzięki chłopaki , macie duże {browar} jak wpadniecie do WhiteStoku (nie dotyczy to Dryo..., ktory w Whitestku mieszka)
&gt
&gthehe ja tez jestem z WhiteStoku ale {browar} nie pije, moze byc jedynie &ltsoczek&gt :)
KURNA ZAPOMNIAŁEM ZE I TY LKS Z WHITESTOKU
ok może kiedys coś wysmalimy (tzn ty soczek ew. cocę)
&gt
&gtps. na koncu mojego poprzedniego posta masz prymitywna procedurke do zamiany bin na dec w Delphi
ok zauważyłem, senks 100krotne
DZIAŁA

--
[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Dryobates napisał:
Liczba w Hex na Dec to trzeba tak:
&gtDec := StrToInt('$FFA35D');
&gt
&gtŻeby zamienić Bin na Hex to tak:
&gtHex : PChar;
&gtBinToHex('10100110', Hex, sizeof(Hex));
&gt
&gtA z Bin na Dec to ... hmm... Pośrednio przez Hex?

Wygląda całkiem łądnie ale u mnie nie działa :(
Możesz mi to jakoś wytłumaczyć (BinToHex), może coś
źle pisze bo tak jak pokazłeś to cały czas jakieś błędy wychodzą :(
A na dodatek w Helpie nie ma przykłądu zastosowania tego HexToBin
i BinToHex ;( --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

piechnat napisał:
Wygląda całkiem łądnie ale u mnie nie działa :(
Możesz mi to jakoś wytłumaczyć (BinToHex), może coś
źle pisze bo tak jak pokazłeś to cały czas jakieś błędy wychodzą :(
A na dodatek w Helpie nie ma przykłądu zastosowania tego HexToBin
i BinToHex ;(

var
Buf, Tekst : PChar;
begin
New(Tekst);
New(Buf);
StrPCopy(Buf, #10); * &lt- wartość 10 jeżeli byłoby A to byłaby to wartość 65
BinToHex(Buf, Tekst, SizeOf(Tekst));
ShowMessage(StrPas(Tekst));
end;

Niestety pomyliłem się. To zamienia bity, ale nie zapisane w postaci ciągu znaków, tylko w bajcie jako poszczególne bity :(
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http:*www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

nie chce mi dzialax BinToHex
ani Hex na [email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Lofix napisał:
nie chce mi dzialax BinToHex
ani Hex na Bin

Patrz piętro wyżej.
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Bin na Dec i Dec na Bin

http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=8921

(nie sprawdzalem jak dziala)--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Dryobates napisał:
Lofix napisał:
&gtnie chce mi dzialax BinToHex
&gtani Hex na Bin
&gt

&gtPatrz piętro wyżej.

nie chce wspólpracować :-)
[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1