Jak debugować aplikację typu service (usługa) pod Delphi?

0

Witam, czy ktoś moze krok po kroku opisac proces debugowania usługi tworzonej pod delphi?

http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/XE5/en/Debugging_Service_Applications nie przynosi skutecznych rezultatow.
pozdro

0

Zależy co chcesz odbudować, ale ogółem wszystko składa się do paczania jakie dane dostałeś do tego gdzie i jak się one zapisują i czy są zgodne z opisem dokumentacji.

0
loobotomy napisał(a)

[...] nie przynosi skutecznych rezultatow.

To może napisz jakie rezultaty przynosi, czego oczekujesz i co nazywasz "skutecznymi rezultatami".

0

@loobotomy: krok po kroku to ciężko. Ja napisałem w sumie dla siebie w WinAPI dwie usługi dla wprawki na bazie wygooglowanego kodu, przetłumaczonego z C++ do Delphi. Wedlug mnie można albo logowanie zdarzeń i innych potrzebnych nam rzeczy do plików funckjami API. Albo można wygodniej poprzez OutputDebugString i odczytywać pod DebugWindow. Jeśli o takie coś chodziło. Jeżeli nie to lepsi coś pewnie doradzą.

0

Debugowanie czyli szeroko pojete podpatrywanie kodu, podglad zmiennych itp - rzekomo sie da i nie chodzi mi tu o kod maszynowy, ale 'taki sam' widok jak w aplikacji vcl...

0

Mogę się mylić, ale chyba tak się nie da. Debugować to ja mogę coś "obcego", co nie jest spakowane/obfuscowane, a "pluje się mi", że np nie ma CD w napędzie ;P Nic innego nie umiem i nie widzę często celowośći, bo nie starcza ochoty i wiedzy za bardzo. Ewentualnie można spróbować się attachnąć w proces przez OllyDbg. Musiał by się ktoś doświadczony wypowiedzieć, nie ja lamer.

0

Otwierasz projekt usługi i ustawisz w projekcie usługi breakpointa wtedy normalnie uruchomioną usługę Run -> Attach To Process i masz w assemblerze ale jak uruchomiona usługa osiągnie miejsce w którym jest breakpoint to przejdzie do kodu i wtedy debugujesz jak normalny program.

EDIT// Musisz mieć prawa admina aby debugować usługi (odpalasz Delphi z prawami admina)

0

jak odpalic delphi na prawach admina :) Czy wystarczy ze siedze na koncie z uprawnieniami admina? :)

generalnie uruchamiam usluge recznie, potem wybieram attach to proccess - ale na liscie nie ma mojej uslugi/aplikacji i nie moge jej wybrac...

0

Musisz prawym na skrót Delphi uruchom jako administrator, zaznacz też Show System Processes wtedy usługa będzie na liście.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1