[Delphi] Przechodzenie do nowej kontrolki

0

Pisząc program przechodzę do nowej kontrolki np. tak :

procedure Edit.KeyPress;
begin
if Key := #13 then
Perform (WM_NextDlgCtl1,0,0);
end;

ale napisałem komponent Edit i w samym programie tego komponentu ten chwyt nie działa!
Jak pisząc nowy komponent można przejść klawiszem ENTER do następnej kontrolki :[

0

A nie łatwiej użyć TForm.FocusControl i TForm.ActiveControl?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

form1.activecontrol := form1.findnextcontrol((sender as Twincontrol),true,false,false);

0

Wiecie, Borland o tym pomyślał :)

Form1.SelectNext(Form1.ActiveControl, False, True);

a to do OnKeyDown formy i formie ustawić KeyPreview na True

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1