Could not compile used unit 'MSAAIntf.pas'

0

Witam.

Nawiązując do mojego postu 'MSAAIntf VitrualTree' proszę o pomoc jak dokompilować
moduł MSAAIntf.pas do komponentu VirtualTreeView.
Kompilator wywala błąd jak poniżej:

[Fatal Error] VirtualTrees.pas(337): Could not compile used unit 'MSAAIntf.pas'

HELP.

0

Jakie są wcześniejsze błędy/warningi/hinty (tj.te wyświetlane przed tym komunikatem)?

0

ot taka lista:

[Error] MSAAIntf.pas(689): Undeclared identifier: 'Result'
[Error] MSAAIntf.pas(704): Statement expected, but expression of type 'LongBool' found
[Error] MSAAIntf.pas(724): Statement expected, but expression of type 'HRESULT' found
[Error] MSAAIntf.pas(725): Undeclared identifier: 'Result'[Error] MSAAIntf.pas(730): Undeclared identifier: 'Result'
[Error] MSAAIntf.pas(735): Undeclared identifier: 'Result'
[Fatal Error] VirtualTrees.pas(337): Could not compile used unit 'MSAAIntf.pas'

0

[Error] MSAAIntf.pas(689): Undeclared identifier: 'Result'

Używasz FreePascala?
Dodaj coś takiego na początku pliku:

{$IFDEF FPC}{$MODE DELPHI}{$ENDIF}
0

problem dotyczy Delphi 7

0
adam_ napisał(a):

problem dotyczy Delphi 7

No to w takim razie te Result jest poza funkcją i nie jest zdefiniowany. Poczytaj kurs na 4p z podstawami, jak wyglądają funkcje i procedury.

0

@adam_ - ciągniesz ten wątek bez końca, zamiast podać kod powodujący błąd kompilacji; Masz plik VirtualTrees.pas, błąd jest w linii 337 i innych więc otwórz ten plik, skompiluj i skopiuj kawałek kodu, w którym jest dany błąd pokazując go Nam;

Nie ma możliwości, by środowisko "nie rozpoznawało" czegoś tak podstawowego, jak Result w funkcjach... Może bawiłeś się kodem, przerobiłeś (albo ktoś inny) jakąś funkcję na procedurę i Result przestało być potrzebne; Nie wiem (bo kodu nie podałeś), ale Result na pewno nie jest użyte w funkcji i na pewno nie jest zadeklarowane.

0

Dziwny błąd o Result, plus błędy Statement expected, but expression of type 'LongBool' found mogą sugerować że błąd jest błahy, jakiś brak średnika, tylko parser się gubi i wali bzdurami.

0

Taki błąd może powodować też dyrektywa {$X-} http://www.delphibasics.co.uk/RTL.asp?Name=$X

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1