Problem z Delphi - Integer found po reinstalacji

0

Witam.

Po przeinstalowaniu systemu XP mam problem z jednym programem.
Przy kompilacji wywala błąd:

[Error] FDaneKontrahenta.pas(44): Statement expected, but expression of type 'Integer' found \

Jeżeli te same źródła wcześniej kompilowały się bez problemu, w Delphi pod Win7 też nie mam problemu.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Dodam, że zaznaczony wiersz z błędem (poniżej) nie ma zmiennej integer.

Form1.IBQuery1.SQL.Add('select * from kontrahenci order by identyfikator'); 
0

Który to delphi? Czy masz coś załączonego przez {$I plik.inc}?
A pierwsze co sprawdź to postaw przed tym wierszem:

Form1.IBQuery1.SQL.Clear;
1

Pokaż deklarację metody Add.

1
adcom napisał(a):

...Dodam, że zaznaczony wiersz z błędem (poniżej) nie ma zmiennej integer.

Form1.IBQuery1.SQL.Add('select * from kontrahenci order by identyfikator'); 

Kilka razy spotkałem się z podobnym problemem. Kompilator wyrzucał jakiś dziwny błąd (np. taki jak kolega cytuje), zaznaczał którąś tam linijkę, a okazywało się, że parę linijek wcześniej brakuje .... średnika na końcu linii.

1

pokaż więcej kodu - 10-15 linijek przed

@Młody
tu nie ma wielkiej filozofii - średnik mówi parserowi, że tutaj wyrażenie/polecenie/... się kończy i następny znak należy traktować jako całkiem nowy "twór". Jeśli gdzieś zgubisz średnik to parser traktuje coś co jest całkiem nowym poleceniem jako kontynuację poprzedniego. Taki objaw jak ma pytacz znacznie częściej spowodowany jest np. brakiem nawiasu zamykającego. O ile brak średnika jest w miarę prosty do wychwycenia to już np. brak ) nie jest taki oczywisty

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1