[Delphi] 2 pytanka...

0
  1. jaka jest komenda na sprawdzenie ip kompa na ktorym chodzi program
  2. czy jest komenda ktora wyswietli ile TClientSocket-ow jest podlonczonych do TServerSocket? (jaka?)

z gory thx--Pozdrowienia {browar}
Faszczu - Delphi 6 Personal Programmer
GG: 952787
ICQ: 164353351

0

Jesli chodzi o ile clientow jest podlaczonych to mozesz robic cos takiego. Masz zmienna ile_klientow_jest_podlaczonych : integer; Z tego co mi sie wydaje to jest OnClientConnect i OnClientDisconnect :-) i mozesz zmieniac ta zmienna no i bedziesz wyswietlal jej zawartosc :-)

A jeszcze IP

uses Winsock;

procedure TForm1.FormCreate(Sender:TObject);
var
wVersionRequested:WORD;
wsaData:TWSAData;
begin
wVersionRequested := MAKEWORD(1, 1);
WSAStartup(wVersionRequested, wsaData);
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender:TObject);
var
p : PHostEnt;
s:array[0..128] of char;
p2:pchar;
begin
GetHostName(@s, 128);
p := GetHostByName(@s);
Memo1.Lines.Add(p.h_Name);
p2 := iNet_ntoa(PInAddr(p
.h_addr_list));
Memo1.Lines.Add(p2);
end;

procedure TForm1.FormDestroy(Sender:TObject);
begin
WSACleanup;
end;

Chyba sie polapiesz o co biega :-)

--
pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Masz cos ciekawego. Napisz gotowca:
http://www.4programmers.net/d[...]towce/index.php?action=create

Delphi 6 Personal.

0

thx, danke, dzieki, zdrastwuj, gracjas, eee to chyba tyle :-) {browar} --Pozdrowienia {browar}
Faszczu - Delphi 6 Personal Programmer
GG: 952787
ICQ: 164353351

0

Jak masz komponent INDY, to masz tam na zakładce INDY MISC komponent IPWatch i potem

Button1Click
Label1.Caption:=IPWatch.LocalIP;
Label2.Caption:=IPWatch.LocalName;

itp....

[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
Teraz jeszcze i C++

0

zainstalowalem indy9 sciagniety z tej strony, zrobnilem jak mowiles ale przy kompilacji wywyala ze niznajduje pliku IdIPWatch, co jest nietak??--Pozdrowienia {browar}
Faszczu - Delphi 6 Personal Programmer
GG: 952787
ICQ: 164353351

0

spróbuj wrzucic wszystkie pliki komponentu do DELPHI/[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
Teraz jeszcze i C++

0

niestety nadal niedziala, moze indy9 na tej stronie jest niekompletny?--Pozdrowienia {browar}
Faszczu - Delphi 6 Personal Programmer
GG: 952787
ICQ: 164353351

0

Też nie mogę sobie instalnąć indy 9, no ale ja ma pakiet indy normalnie,ale szkoda bo nowe indy jst wy****ne w kosmos
jak coś poradzisz to daj znak,moze i mi uda się to instalnąć...

--
[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
Teraz jeszcze i C++

0

MOzesz latwiej sprawdzic ilu jest podłączonych. serversocket1.socket.ActiveConnections; zwraca Tobie wartosc integer informującą ile jest aktywnych połączeń :-)
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0