Delphi XE2, Oracle 10 i dbExpress

0

Mam dziwny problem z połączeniem z bazą danych Oracle z poziomu środowiska IDE.

baza danych dostępna jest po VPNie i innymi narzędziami (np. PL\SQL Developer lub Crystal Reports) jestem w stanie się połączyć z bazą danych.

Tworzę prościutką aplikacyjkę: Forma, przycisk i TSQLconnection z karty dbExpress. Wybieram Driver = Oracle, a w parametrach ustawiam użytkownika, hasło i database - resztę pozostawiam bez zmian.

OnClick przycisku oprogramowuję SQLConnection.Connected := TRUE

i ... tyle.

Kompiluję aplikację, pojawia się forma z przyciskiem. Klikam i dostaję błąd:

"DBX Error: Driver could not be properly initialized. Client library may be missing, not installed properly, of the wrong wersion, or the driver may be missing from the system path."
Oczywiście klient oracleowy jest zainstalowany, katalog bin klient jest dodany do ścieżki PATH. Do Windows\system32, do katalogu Debug i Release aplikacji. Kopiowałęm plik dbxora.dll z innego komputera - nie pomaga.

Ale. Uruchamiam aplikację tak o po prostu z katalogu debug, do którego oprócz świeżo skompilowanego execa wrzucam również dbxora.dll i aplikacja działa. Łączy się z bazą danych - wszystko jest ok.

Wydaje mi się, że problem będzie banalny, ale zdaje się, że patrzę w złą stronę.

0

Ale dbxora.dll jest na pewno w katalogu określonym w zmiennej PATH?
Objawy, które opisałeś sugerują że tak nie jest.
I dlatego możesz uruchomić aplikację z katalogu debug, pod warunkiem że skopiujesz do niego dbxora.dll, ale nie możesz uruchomić tej samej aplikacji spod IDE - ponieważ IDE nie ma dostępu (nie wie skąd go załadować) do pliku dbxora.dll...

A poza konkursem - olej dbExpress, użyj FireDAC'a! :)

0

Tak. I masz rację - tak to wygląda, ale ...

Robiłem tak, że przegrywałem dbxora.dll do katalogu Windows\system32. Do c:. Za każdym razem upewaniałem się, że jest w systemowym PATH i/lub PATH użytkownika.

Przeinstalowywałem też klienta oracleowego - nie pomogło.

Na razie "rozwiązałem" problem przenosząc się z projektem na drugi komputer. Na nim o dziwo nie podaję lokalizacji biblioteki i działa od kopa.

Wydaje mi się, że chyba Delphi jakoś przykrywa systemowego PATHa, ale trochę się pogubiłem gdzie co poustawiać, żeby delphi też widziało katalogi, które mu ustawię. Bo to wygląda tak, jakby tylko Delphi miało samo ze sobą problem - inne programy działają raczej normalnie.

Olałem dbExpress - to ślepa uliczka. Od dość dawna używam ZEOSa (teraz w wersji 7.0.0) i jak na razie mnie nie zawiódł, a zapewnia mi jednakowe podejście do wszystkich rodzajów baz, z którymi mam do czynienia. Nie wiem czemu pierwotnie parłem się, na dbExpress - może dlatego, że wcześniej nie używałem i chciałem spróbować.

0
toyman napisał(a):

Tak. I masz rację - tak to wygląda, ale ...

Robiłem tak, że przegrywałem dbxora.dll do katalogu Windows\system32. Do c:. Za każdym razem upewaniałem się, że jest w systemowym PATH i/lub PATH użytkownika.

Przeinstalowywałem też klienta oracleowego - nie pomogło.

Na razie "rozwiązałem" problem przenosząc się z projektem na drugi komputer. Na nim o dziwo nie podaję lokalizacji biblioteki i działa od kopa.

Coś masz namieszane w kompie i tyle ;-)

Wydaje mi się, że chyba Delphi jakoś przykrywa systemowego PATHa, ale trochę się pogubiłem gdzie co poustawiać, żeby delphi też widziało katalogi, które mu ustawię. Bo to wygląda tak, jakby tylko Delphi miało samo ze sobą problem - inne programy działają raczej normalnie.

Nic z tych rzeczy - fakt, można definiować swoje zmienne ale tylko w obrębie IDE i nie ma to nic wspólnego z systemową zmienną PATH.

Olałem dbExpress - to ślepa uliczka. Od dość dawna używam ZEOSa (teraz w wersji 7.0.0) i jak na razie mnie nie zawiódł, a zapewnia mi jednakowe podejście do wszystkich rodzajów baz, z którymi mam do czynienia. Nie wiem czemu pierwotnie parłem się, na dbExpress - może dlatego, że wcześniej nie używałem i chciałem spróbować.

ZEOS... To moze ja się wypowiadał nie będę ;-)
Skoro masz "parcie" na coś nowego, dobrego, pro i "trendi" to zainteresuj się AnyDAC'iem - o przepraszam, teraz to się nazywa FireDAC i jest dostępny razem z Delphi. Oczywiście z tą dostępnością, tylko od wersji Ent i wyżej, dla pro trzeba sobie dokupić.
Ale naprawdę warto i na pewno nie jest to ślepa uliczka.

0

ZEOS zły ?

Używam, bo na razie mnie nie zaskoczył. Używam go z PostgreSQLem, Oracle, MySQLem, Fiebirdem i SQLite.

Ma jakieś grube niedociągnięcia ?

0
toyman napisał(a):

ZEOS zły ?

Używam, bo na razie mnie nie zaskoczył. Używam go z PostgreSQLem, Oracle, MySQLem, Fiebirdem i SQLite.

Ma jakieś grube niedociągnięcia ?

Miał i to potężne.
Podobno teraz, w najnowszej wersji (7.xx?) jest zdecydowanie lepiej - ale ja tam nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1