Odświeżenie jednego rekordu D2010+anydac

1

Witam

Mam zapytanie j/n na formie wyświetlam dbeditem wartości pól.

Proszę o pomoc odnośnie odświeżenia jednego rekordu a właściwie dwóch pól
prac_war.KPZP_MA, prac_war.KPZP_WN,

SELECT
prac.nazwisko, prac_war.KPZP_MA, prac_war.KPZP_WN, rodz_mp.opis, rodz_mp.opis1

FROM prac

LEFT JOIN rodz_mp ON prac.obiekt=rodz_mp.indeks
LEFT JOIN prac_war ON prac.symbol_p=prac_war.symbol_p

order by nazwisko

0

refresh ... :/

Normalnie trzeba by napisać FAQu jak zadawać pytania...

0

Refresh czasami nie działa(przynajmniej w niektórych wersjach Delphi), więc mimo wszystko o dziwo lepiej jest wywołać w datasecie Close i Open.

0
abrakadaber napisał(a):

refresh ... :/
Normalnie trzeba by napisać FAQu jak zadawać pytania...

A drugie, jak odpowiadać - np. jak się nie zna odpowiedzi, to należy trzymać język za zębami.
Tyle, że po co FAQ - to się powinno z domu wynieść...

Wracając; nie Refresh tylko RefreshRecord lub RefreshUnknownRecord - to jest jakiś tam DAC, tylko AnyDAC!
http://www.da-soft.com/forums/anydac-general-english/refreshrecord-but-only-selected-fields.html

0
Juhas napisał(a):

Refresh czasami nie działa(przynajmniej w niektórych wersjach Delphi), więc mimo wszystko o dziwo lepiej jest wywołać w datasecie Close i Open.

Matko...
Strach komentować, ale mam pytanie;
Naprawdę robisz coś takiego?

  DataSet.Close;
  DataSet.Open;

Jeśli naprawdę, to współczuję - ale mam dobrą radę, rób zawsze tak:

  DataSet.DisableControls;
  try
    DataSet.Close;
    DataSet.Open;
  finally
    DataSet.EnableControls;
  end;

i porównaj sobie szybkość Close/Open w przypadku, kiedy masz sporo danych podłączonych do kontrolek dbAware (dbGrid, dbTextEdit, itp.).
Samego Refresh też się opłaca otaczać Disable/EnableControls - zresztą, help nie gryzie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1