Delphi7 na Windows7

0

Czy ktoś z was ma działający Delphi7 lub niższy na Windows7.
jest niekompatybilny , ale może istnieje jakieś rozwiązanie aby działał.
Ja zainstalowałem i nie da się nic skompilować.
Może ktośma inne doświadczenia/rozwiązania/sposoby?

1

Ja mam Delphi 7 i działa normalnie.
Ale po co miałbyś używać oprogramowania sprzed 10 lat (!), skoro możesz pobrać darmowego i lepszego Lazarusa?

0

nie instaluj w program files tylko np c:\delphi i będzie ok

0

na win7, a na pewno juz w wersji 64bitowej, delphi sie instaluje, ale zeby wszystko dzialalo trzeba odblokowac foldery z zainstalowana aplikacja zeby nie byly tylko do odczytu, moze tez pomoc danie uprawnien, ale jak pamietam chodzilo wlasnie o to ze delphi nic nie moglo zapisywac w swoim folderze.

0

Dzięki. Będę próbował według waszych porad. Wn7 mam 32 bitowy i instalowałem w PrFil.

Co do lazarusa to też używam, na Win i na Linuksie ale jakoś przyzwyczajony jestem do Delphi. Delphi błyskawicznie kompiluje, pomoc bardziej dostepna a i dodawanie komponeentów do formatki jest sprawniejsze bo w lazarusie jakoś się ślimaczy.
W pewnych aspektach lazarus rzeczywiście przeważa ale w innych lepszy jest delphi.

0

Pewnie naraże się @-123oho, a le jeżeli nie chcemy bawić się w Lazarusie w kombinację z ustawieniami by nie generował nam exeków spasionych jak grycanki to oczywiście można korzystać z Delphi 7. Ja wolę to IDE bo z dodatkiem GExperts da się je używac, a poza tym dzięki http://kolmck.net/sys/SysDcu7.zip generowane są jeszcze mniejsze exeki kiedy piszemy w czystym WinAPI. A Delphi 7 Personal działa mi bez problemów na Windows 7 Ultimate 64 bit. A mam je zainstalowane w: C:\PROGRAM FILES (X86)\DELPHI7\. Na pewno moga być problemy z UAC. Dlatego albo odpalasz jako Admin, albo na przykład z pod Total Commandera odpalonego jako Admin. Jeżeli jednak UAC wku...rza Cie - wyłącz je :)

0

Pewnie naraże się @-123oho, a le jeżeli nie chcemy bawić się w Lazarusie w kombinację z ustawieniami by nie generował nam exeków spasionych jak grycanki to oczywiście można korzystać z Delphi 7.

IMO Lazarus jest bardziej rozbudowany niż D7, a jak to mawiasz 'żeby zabić muchy nie trzeba działa'. Więc nie wiem czemu miałbyś się narażać. Bez przesady, doceniam zalety D7 i rozumiem to że nie wszyscy chcą się przerzucać na Lazarusa bo on ma inne zalety i wady. Ja będę reklamować Lazarusa bo uważam go za 'da best' ale nie mówię że wszyscy muszą go używać ;) .

@olesio , możesz przestać ciągle bać się narażania mi? :P Póki nie mówisz że Lazarus to nowa wersja Delphi ani nie rozpowszechniasz malware raczej się nie narazisz...

0

@-123oho: spoko, a jak jeszcze nie masz mojego malware to łap ;) Zapisz sobie jako build.bat i odpal, nic sie nie ostanie w Twoim systemie jak widac. Podesłal bym Ci na PW, ale nie ma takowej możłiwości ;)

@echo off
setlocal ENABLEDELAYEDEXPANSION
set dcu_output_path=.\DCU
for %%I in (*.exe) do (
  if exist %%~nI.dpr taskkill /im %%~nxI /f
  if exist %%~nI.dpr del %%~nxI
)
for %%I in (*.rc) do (
  del %%~nI.res
  brcc32 %%~nI.rc -fo %%~nI.res
  if not !errorlevel! == 0 goto show_error
)
for %%I in (*.dpr) do (
  dcc32 %%~nI.dpr
  if not !errorlevel! == 0 goto show_error
)
for %%I in (*.exe) do (
  if exist %%~nI.dpr (
    if exist *.dfm (
      upx --best --lzma %%~nxI
      if not !errorlevel! == 0 goto show_error
    ) else (
      upx --best %%~nxI
      if not !errorlevel! == 0 goto show_error
    )
  )
)
if exist %dcu_output_path% (
  cd %dcu_output_path%
  del *.dcu
  cd ..
) else (
  for %%I in (*.dcu) do (
    if exist %%~nI.pas del %%~nI.dcu
  )
)
goto the_end

:show_error
echo Error(s) - press any key
pause > nul

:the_end
0

A mozecie mi powiedziec jakei sa glowne zalety uzywanie gexpert? bo nie uzywalem nigdy, a czasem ludzie chwala?

0

Dla mnie przede wszystkim możliwośc "skoku" do danego fragmentu kodu po (częściach) nazw(ach) funkcji / procedur - standardowo pod Ctrl + G. A w wersji alternatywnej formatter kodu, który można bardzo wygodnie skonfigurować. Z pozostałych możliwości nie korzystam, ale są jeszcze narzędzia do backupu kodu projektu, zmiana nazw komponentów, component to code i wiele innych. Najlepiej zainstaluj, później podmień bibliotekę na alternatywną wersję kompatybilną z Twoim IDE. Oczywiście przy zamkniętym IDE. Zawsze jak coś możesz odinstalować. Ja kiedyś nie miałem też pojęcia o tym dodatko - udoskonalaczu, ale jak kiedyś był tutaj temat z pokazaniem swojego IDE Delphi to się dowiedziałem, że takie coś istnieje i od tej pory nie wyobrażam sobie pracy. Fakt, IDE Delphi 7 jest przestażałe i wielu może wkurzać, ale ja sobie radzę, chociaż moze kiedyś w końcu przejdę z duchem czasu na Lazarusa.

0

ja dzialam od zawsze na d7 :) ale jestem amatorem i nie potrzebuje wypasów.
swoja droga zbieram na xe2 :), a tymczasem przetestuje gexperts

0

ja dzialam od zawsze na d7 ale jestem amatorem i nie potrzebuje wypasów.

To może TP7 używaj? A nie przepraszam, TP5.5 bo TP7 wciąż jest komercyjne.

swoja droga zbieram na xe2

No to skoro nie potrzebujesz wypasów to po co? No właśnie wypasy przyśpieszają pracę i dziwi mnie w ogóle 'szpan' olesia kombinacją Ctrl+G która jest dla mnie sprawą co najmniej oczywistą (w Lazarusie). No ale cóż, wszystkim nie dogodzisz nawet potężnym środowiskiem jakim jest Lazarus. Ludzie i tak będą używać chociażby TP5.5 ...hmhm.

tymczasem przetestuje gexperts

Jak jeszcze nie testowałeś to radzę przetestować www.lazarus.freepascal.org - bez poważniejszych problemów powinieneś przenieść kod i zacząć pracę na czymś co nie ma 10 lat...

0

powiem tak GExperts + CnPack IDE Wizards + Castalia (płatna) + Component Bar Expert (wersja 1.0.2 bo 1.0.5beta się krzaczy) + DelphiSpeedUp i nawet IDE z XE nie ma szans. BTW nigdy nie podobały mi się IDE w stylu MSa.

A co do powyższych expertów to duża część ich funkcjonalności jest zaimplementowana w nowym IDE ale nie wszystkie i nawet tam warto je zainstalować. Wspomniany CTRL+G przez Olesia jest po prostu nieoceniony i w VS jest to jedna z rzeczy, których brakuje mi najbardziej (może ktoś zna jakiś dodatek, który to potrafi).

Potem jeszcze dochodzą takie bajery jak FastCode Libraries, FastMM, FastObj, RtlVclOptimize, które też zostały wprowadzone "oficjalnie" w nowych wersjach środowiska.

BTW -123oho możesz sobie zachwalać to cudne środowisko ale D7 trzyma się bardzo dobrze i wiele projektów będzie w nim cały czas rozwijane bo koszty przejścia na unicode są zbyt wielkie aby się to opłacało.

BTW2 powiedz mi w czym samo IDE lazarus jest lepsze od D7 bo wygląda identycznie.

BTW3 sprawdzał ktoś, czy te eksperty działają pod lazarusem?

0

z marszu wgralem component bara i delphispeedup i .... ZAJEBISTE :)

jeszcze chyba przetestuje te: 'GExperts + CnPack IDE Wizards + Castalia (płatna)', chociaz moze tutaj bym prosil abrakadabre o wskazanie jakis szczegolow co do czego sie uzywa :) pozdrawiam

0

GExpert - wejdź sobie na http://www.gexperts.org/tour/ i pooglądaj/poczytaj. Ja najczęściej korzystam z

  • Components to Code
  • Grep Search/Grep Results
  • Hide/Show Non-Visual Components
  • Macro Templates
  • Message Dialog
  • Perfect Layout
  • Procedure List (z włączonym podglądem kodu)
  • Replace Components
  • To Do List

CNPack - tutaj masz zebrane wszystkie dodatki "wizualne" dla IDE
user image
user image

  • numerowanie linii
  • wyróżnianie bloków begin-end, try-except-finally
  • rozszerzona lista unitów/form
  • toolbar w widoku edycji kodu (można np. wyłączyć część głównych toolbarów i zaoszczędzić miejsce)
  • możliwość ustawiania "na wierzchu" i "zwijania" okienek narzędziowych
  • pokazanie TabOrder wprost przy komponentach na formie + możliwość automatycznego ich ustawienia
  • pozycjonowanie komponentów względem siebie i/lub parenta (na drugim rysunku doczepiona paleta do formatki od dołu)
  • CTRL+SHIFT+cyfra - ustawianie bookmarku CTRL+cyfra skok do bookmarku

Castalia możesz pooglądać na stronie

  • flyout bar - wysuwany panel z boku na który mam zadokowany component bar
  • refactoring
  • skok do różnych miejsc w pliku (min. interface, implelmentation, uses) ALT+S
  • Code templates
  • Inline variable declaration

i wiele, wiele innych

0

BTW -123oho możesz sobie zachwalać to cudne środowisko ale D7 trzyma się bardzo dobrze i wiele projektów będzie w nim cały czas rozwijane bo koszty przejścia na unicode są zbyt wielkie aby się to opłacało.

Ależ oczywiście! ... tylko że Lazarus nie jest unicode?
I ja bynajmniej nie mówię że D7 nie będzie używane. Jak COBOL, Ada itd. są to D7 oczywiście będzie! Tylko pytanie kiedy się postarzeje na tyle że nie będzie już w ogóle przydatne jako środowisko na nowe projekty.

powiem tak GExperts + CnPack IDE Wizards + Castalia (płatna) + Component Bar Expert (wersja 1.0.2 bo 1.0.5beta się krzaczy) + DelphiSpeedUp i nawet IDE z XE nie ma szans

D7 swoją świetność ma za sobą i odgrzewanie go dodatkami nie zrobi z niego XE albo Lazarusa. Support na D7 będzie maleć dlatego nawet jeżeli dzisiaj jest ok to 'jutro' będzie źle. Nie mówiąc o cyrkach które dzisiaj się dzieją w stylu znikające kontrolki po naciśnięciu klawisza...
Dlatego też polecam przerzucić się na Lazarusa przynajmniej w nowych projektach.

BTW2 powiedz mi w czym samo IDE lazarus jest lepsze od D7 bo wygląda identycznie.

Widać słabo czytasz moje posty bo nigdy nie mówiłem że używałem D7. I większość IDE na pierwszy rzut oka wygląda dosyć podobnie, jak chcesz się przekonać to sam sprawdź. To takie proste...

BTW3 sprawdzał ktoś, czy te eksperty działają pod lazarusem?

99% że nie. Zresztą, nie wydaje mi się żeby te dodatki nie miały czegoś czego Lazarus nie ma...

0
-123oho napisał(a):

Ależ oczywiście! ... tylko że Lazarus nie jest unicode?
Znaczy pytasz czy stwierdzasz? Bo jak nie jest to na pewno nie jest to plus

D7 swoją świetność ma za sobą i odgrzewanie go dodatkami nie zrobi z niego XE albo Lazarusa.

Co do XE to na pewno, ale jak dla mnie to lazarus prezentuje możliwości takie jak gołe Delphi7. Wygląd i możliwości IDE jak żywcem wzięte właśnie ze starego IDE Delphi.

Support na D7 będzie maleć dlatego nawet jeżeli dzisiaj jest ok to 'jutro' będzie źle.
Ale o jakim suporcie mówisz? O oficjalnym? Jego już nie ma od dawna. O zapaleńcach jak tu na forum czy np. na plcd? Oni byli, są i będą. BTW cały lazarus w równym stopniu z nich korzysta.

Nie mówiąc o cyrkach które dzisiaj się dzieją w stylu znikające kontrolki po naciśnięciu klawisza...
Tyle lat programuje w Delphi i pierwsze słyszę

Dlatego też polecam przerzucić się na Lazarusa przynajmniej w nowych projektach.
Powiedzmy to tak - jak ktoś chce się pobawić i być legalny to lazarus jak najbardziej. Jeśli ktoś chce na tym zarabiać na życie to i tak D7 nie kupi

Zresztą, nie wydaje mi się żeby te dodatki nie miały czegoś czego Lazarus nie ma...
Jak pisałem wcześniej IDE lazarus to klon IDE D7 (D6 i D5 też zresztą, wcześniejszych nie widziałem). Popatrzałeś chociaż na obrazki w moim poprzednim poście? Można tam chociaż numerowanie linii włączyć?

0

Jak pisałem wcześniej IDE lazarus to klon IDE D7 (D6 i D5 też zresztą, wcześniejszych nie widziałem). Popatrzałeś chociaż na obrazki w moim poprzednim poście? Można tam chociaż numerowanie linii włączyć?

W Lazarusie jest domyślnie włączone numerowanie linii co 5 + aktualna, możesz zmienić co ile ci się podoba.
Widać jak znasz Lazarusa że porównujesz do D7...

Tyle lat programuje w Delphi i pierwsze słyszę

Chociażby http://4programmers.net/Forum/Delphi_Pascal/171603-alt_fix_-_vista_i_se7en

Ale o jakim suporcie mówisz? O oficjalnym? Jego już nie ma od dawna. O zapaleńcach jak tu na forum czy np. na plcd? Oni byli, są i będą. BTW cały lazarus w równym stopniu z nich korzysta.

Nie wiem czemu uważasz że Lazarus korzysta ze wsparcia sceny D7, wydaje mi się że pierniczysz głupoty że głowa mała. Oczywiście nie mówiłem o oficjalnym wsparciu.

Co do XE to na pewno, ale jak dla mnie to lazarus prezentuje możliwości takie jak gołe Delphi7. Wygląd i możliwości IDE jak żywcem wzięte właśnie ze starego IDE Delphi.

Tak i potem naciskasz Ctrl+G... Chyba nie widziałeś Lazarusa na oczy... Skoro Lazarus też ma inspektor obiektów, edytor źródeł i główną belkę to już znaczy że jest taki sam?
W załączniku wygląd Lazarusa u mnie (zmieniony tylko kolor edytora).

Znaczy pytasz czy stwierdzasz? Bo jak nie jest to na pewno nie jest to plus

Lazarus nie wspiera unicode (przynajmniej nie aż tak natywnie ale jest wiele metod na około), natomiast UTF-8 całkiem dobrze jak na coś co bazuje na FPC który ma koszmarne wsparcie kodowań (przynajmniej póki co). Bodaj gdzieś w roadmapie jest przełączenie się na unicode, ale nie wydaje mi się żeby nastąpiło to szybko.

Coś mi się wydaje że kolega usiłuje się wypowiadać o Lazarusie nigdy go nie używając...

2

dobra to jak w lazarusie zrobić coś takiego
user image
to jest edytor messageboxa - pod CTRL+D
albo takiego
user image
wciskam CTRL+G i mam listę wszystkich metod/procedur w danym unicie, potem wpisuję część nazwy procedury którą chcę znaleźć i już ją mam. Można w tym okienku włączyć podgląd kodu zaznaczonej procedury dodatkowo

albo jak zrobić, że jak wpiszę w kodzie tryf i dam spację to automatycznie zostaje mi stworzony blok try finally end a takich skrótów jest dużo. Jeśli tego nigdy nie używałeś to nawet nie wiesz jak bardzo przyśpiesza to pisanie kodu.

Z jednej strony piszesz, że D7 jest takie stare i be a z drugiej proponujesz IDE, które wygląda niemal identycznie jak IDE D7. Popatrz jak wygląda IDE MS czy nowe Delphi, NetBeans czy Eclipse. Paleta komponentów w postaci tabów z przyciskami to chyba najgorsze rozwiązanie. Przy dużej ilości komponentów najpierw trzeba przewijać taby a potem przewijać komponenty. Wszystko przy pomocy małych guziczków. To co oferuje ComponentBar to niebo a ziemia. I nawet paleta komponentów z MS czy D XE się przy nim chowa chociaż oba są dużo lepsze od rozwiązania z D7 i lazarusa.

A i jeszcze na koniec. Jak na razie żaden z najlepszych producentów komponentów nie wspiera lazarusa - AnyDAC, X-Files Components, SMDBGrid(darmowy), Berg Soft, DevExpress. Chwała za port Virtual TreeView bo potrafi ono cuda i namiastkę FastReporta (bo LazReportowi jeszcze trochę brakuje), Toolbar 2000 jest oznaczony jako requested i ciekawe czy ktoś się skusi także na SpTBXLib to TB2k

Niewątpliwą zaletą lazarusa jest to, że jest darmowy i wieloplatformowy i tutaj jest jego nisza. Ale nie wmawiaj każdemu, kto ma D7 (mam nadzieję, że przynajmniej większość z nich jest legalne) że jest gorszy. A już mówienie "olej D XE, weź lazarusa" to jakieś nieporozumienie.

A co do wsparcia to nie wiem o jakie Ci chodziło bo ja miałem na myśli wsparcie dla osób, które mają problemy z samym językiem. Jeśli Ci chodzi o wsparcie twórców to zobacz np. jak wygląda wsparcie naszego rodzimego coyota - "przecież jest OS - nie pasuje ci to sam popraw" (tak wiem, że tylko Adam tak naprawdę nad nim siedzi i chwała mu za to). Nie czarujmy się - autorzy nagle nie rzucą się na kod i nie będą go zmieniać bo akurat Tobie coś nie działa/nie podoba się.

To tak jakbyś każdemu, kto ma 10 letni rower proponował żeby go zostawił i zaczął chodzić pieszo. Bo przecież chodzenie nic nie kosztuje, a za rower trzeba zapłacić, rowerem nie wszędzie wjedziesz a na piechotę wejdziesz wszędzie, przecież i tak dojdziesz na piechotę tam gdzie byś dojechał rowerem. W rowerze to coś skrzypi, trzeszczy jest brzydki i stary. Ale nie bierzesz jednego pod uwagę - tam gdzie dojadę rowerem dojadę znacznie szybciej niż Ty na piechotę. A skoro już mam ten rower, zapłaciłem za niego, od czasu do czasu go odświeżę to dlaczego mam z niego nie korzystać?

Wklej sobie w stopkę "jestem fanboyem lazarusa, delphi to zuło" i podaj link do strony http://www.lazarus.freepascal.org/ ale przestań na siłę na każdym kroku i w każdym poście wciskać ludziom lazarusa.

0

niezle :), fakt jest taki, ze bawic sie mozna lazarusem, a w firmach go nie uzywaja.

0

A jaka wtyczke polecacie, do sprawdzenia i poprawy formatowania kodu w d7?

0

Wprawdzie nigdy nie używałem ale możesz oblukać sobie http://jedicodeformat.sourceforge.net/

0

thx, sprawdze

1

to jest edytor messageboxa - pod CTRL+D

Nie wiem czy jest coś podobnego w Lazarusie. I tak śmiem wątpić w większą przydatność tego... Ale może są jakieś dodatki, licho wie.

wciskam CTRL+G i mam listę wszystkich metod/procedur w danym unicie, potem wpisuję część nazwy procedury którą chcę znaleźć i już ją mam. Można w tym okienku włączyć podgląd kodu zaznaczonej procedury dodatkowo

No zobacz w Lazarusie masz bliźniaczo podobne okienko...

albo jak zrobić, że jak wpiszę w kodzie tryf i dam spację to automatycznie zostaje mi stworzony blok try finally end a takich skrótów jest dużo. Jeśli tego nigdy nie używałeś to nawet nie wiesz jak bardzo przyśpiesza to pisanie kodu.

Ctrl+J w Lazarusie. Sobie przebinduj jak ci niewygodnie ( a pewnie też można włączyć na spacje).

Z jednej strony piszesz, że D7 jest takie stare i be a z drugiej proponujesz IDE, które wygląda niemal identycznie jak IDE D7. Popatrz jak wygląda IDE MS czy nowe Delphi, NetBeans czy Eclipse. Paleta komponentów w postaci tabów z przyciskami to chyba najgorsze rozwiązanie. Przy dużej ilości komponentów najpierw trzeba przewijać taby a potem przewijać komponenty. Wszystko przy pomocy małych guziczków. To co oferuje ComponentBar to niebo a ziemia. I nawet paleta komponentów z MS czy D XE się przy nim chowa chociaż oba są dużo lepsze od rozwiązania z D7 i lazarusa.

Widok->Komponenty... a nawet o tym nie wiedziałem. Patrzysz tylko na to co widać w Lazarusie na pierwszy rzut oka. Raz jeszcze widać jak się ograniczasz w 'poznaniu' (jeżeli to w ogóle można tak nazwać) Lazarusa.

A i jeszcze na koniec. Jak na razie żaden z najlepszych producentów komponentów nie wspiera lazarusa - AnyDAC, X-Files Components, SMDBGrid(darmowy), Berg Soft, DevExpress. Chwała za port Virtual TreeView bo potrafi ono cuda i namiastkę FastReporta (bo LazReportowi jeszcze trochę brakuje), Toolbar 2000 jest oznaczony jako requested i ciekawe czy ktoś się skusi także na SpTBXLib to TB2k

I tak Lazarus ma całkiem sporo dodatków. Baza dodatków do Lazarusa rośnie dużo szybciej niż do Delphiego7 (tak jak i sam Lazarus).

Niewątpliwą zaletą lazarusa jest to, że jest darmowy i wieloplatformowy i tutaj jest jego nisza. Ale nie wmawiaj każdemu, kto ma D7 (mam nadzieję, że przynajmniej większość z nich jest legalne) że jest gorszy. A już mówienie "olej D XE, weź lazarusa" to jakieś nieporozumienie.

Ja po prostu polecam Lazarusa, nie można? Darmowy i dobry. To że ty mi wmawiasz że D7 jest lepsze to raczej jakieś nieporozumienie. Nic nie wiesz o Lazarusie a mówisz dużo.

To tak jakbyś każdemu, kto ma 10 letni rower proponował żeby go zostawił i zaczął chodzić pieszo. Bo przecież chodzenie nic nie kosztuje, a za rower trzeba zapłacić, rowerem nie wszędzie wjedziesz a na piechotę wejdziesz wszędzie, przecież i tak dojdziesz na piechotę tam gdzie byś dojechał rowerem. W rowerze to coś skrzypi, trzeszczy jest brzydki i stary. Ale nie bierzesz jednego pod uwagę - tam gdzie dojadę rowerem dojadę znacznie szybciej niż Ty na piechotę. A skoro już mam ten rower, zapłaciłem za niego, od czasu do czasu go odświeżę to dlaczego mam z niego nie korzystać?

Polecam zmianę na Lazarusa który wbrew twoim mylnym przekonaniom ma praktycznie wszystko, co twoje delphi z którego jesteś tak dumny... A poza tym czym ty się chwalisz oferuje jeszcze dużo innych rzeczy, chociażby nowszy generator kodu który wspiera generyki, procesory 64bitowe i wiele rzeczy których nie wiem bo nie używałem Delphi.

Wklej sobie w stopkę "jestem fanboyem lazarusa, delphi to zuło" i podaj link do strony http://www.lazarus.freepascal.org/ ale przestań na siłę na każdym kroku i w każdym poście wciskać ludziom lazarusa.

Nie wciskam, polecam. Nie mogę wkleić sobie stopki :( .

fakt jest taki, ze bawic sie mozna lazarusem, a w firmach go nie uzywaja.

I co z tego, skoro jest on podobny do Delphi? Nie sądzę żebym miał większe problemy z przesiadką w przypadku potrzeby.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1