Komponent do planowania rozkladu pracy

0

Witam, przymierzam sie do napisania malego programiku sluzacego do rozkladu pracy powiedzmy w firmie 15 osobowej na 2-3 zmiany,
oparlbym by to na TCalendar ale w d7 jest on strasznie ubogi.

Tutaj zamieszczam screen z jakiegos programiku, ktory ma w sobie takie cos( multizaznaczanie, kolory itp )
:
http://imageshack.us/f/809/przechwytywanieyei.png/

Jak cos takiego osiagnac/ moze sa jakies gotowe komponenty? szukalem na torry.net ale nie ciekawego nie ma...

0

Takie coś można osiągnąć wykorzystując zmodyfikowaną wersję kontrolki klasy TListBox - ma listę elementów (którą można dowolnie modyfikować), ma właściwość MultiSelect i można (nawet trzeba) wykorzystać własneręczne rysowanie item'ów; Jedyne co może Ci przyspożyć problemu (to tylko kwestia czasu) to rysowanie elementów z tytułami kolumn - trzeba będzie je wykluczyć z zaznaczania;

Ja niedawno wykorzystywałem ten komponent do stworzenia listy opisów dla komunikatorów - przeróbka polegała na zmiennej wysokości elementów na liście (do tego służy zdarzenie OnMeasureItem); Wygląda mniej więcej tak (zrzut z testów kontrolki):

NotesList.png

Dawno temu pisałem menedżer haseł i potrzebowałem stworzyć listę z informacjami, która przypominać miała drzewo (coś ala TTreeView) - także wykorzystałem do tego ww. kontrolkę; Efekt koncowy (w działającym programie):

InfoTree.png


Możesz także wykorzystać komponent klasy TListView ze stylem vsReport - będziesz miał mniej roboty z tytułami kolumn;


Możliwości jest wiele, wszystko jednak zależy od Twojej wiedzy; Te dwie zmodyfikowane listy pokazałem Ci po to, by uświadomić Ci, że ten komponent (inne także) można dowolnie modyfikować, stąd nie ma większego problemu przerobić go na kalendarz z dowolną treścią i wyglądem item'ów; Wystarczy tylko pokombinować trochę;

Wszystko co jest Ci potrzebne to kontrolka oraz zdarzenia: OnMeasureItem oraz OnDrawItem;

0

na gridzie będzie znacznie łatwiej narysować kalendarz - tam już masz wiersze i kolumny.

Z komponentów coś od najlepszych (płatne) http://www.devexpress.com/Products/VCL/ExScheduler/?gclid=CNqpxPzH5bECFc2FDgodriEACQ
Pierwszy lepszy tutorial http://delphi.about.com/od/graphics/ss/delphi-year-planner-day-spanning-canvas-drawing.htm
Albo może coś gotowego i darmowego http://sourceforge.net/projects/tpvplanit/

0

Dzieki wielkie, z podaych przykladow moze cos sklece...

Co do przerabiania komponentow to jestem zbyt poczatkujacy zeby to ogarnac, jakies rysowania, nadpisywanie itp

Moze jakbyscie mieli chwile czasu to stworzylibyscie jakis tutorial dla potomnych?
Te kontrolki na screenach wygladaja calkiem fajnie.

pozdrawiam

0
sdsdsd napisał(a)

Co do przerabiania komponentow to jestem zbyt poczatkujacy zeby to ogarnac, jakies rysowania, nadpisywanie itp

To nie jest takie trudne jak sie wydaje, ale mimo to założyłem, że skoro chcesz napisać taki program to także chcesz się nauczyć czegoś... Nie musisz przerabiać komponentu, wystarczy, że położysz standardowy na formularz i odpowiednio go ustawisz i oprogramujesz; Ta pierwsza lista jest właśnie w taki sposób zmodyfikowana (bo tylko w jednym miejscu istnieje stąd nie widziałem większego sensu przerabiania kontrolki);

sdsdsd napisał(a)

Moze jakbyscie mieli chwile czasu to stworzylibyscie jakis tutorial dla potomnych?

Jest wiele tutoriali bardzo dobrych, na 4programmers także; Jedyne co trzeba Ci będzie to poznać daną kontrolkę bazową i poczytać trochę o OwnerDraw; Lista potrzebnych Ci procedur/funkcji wcale nie jest długa - wystarczą Ci dobre przykłady do znalezienia oczywiście w Google;

sdsdsd napisał(a)

Te kontrolki na screenach wygladaja calkiem fajnie.

:]

0

ok, ot moze chociaz link do tutoriala na 4programemers :)? bo szukajka srednio dziala na stronie

0

z platnych swietny jest Scheduler DevExpress.
Uzywam pakietu w pracy i jest swietny

0

dobre ale o wieleee za drogie, jestem tylko amatorem

0
dssssd napisał(a):

dobre ale o wieleee za drogie, jestem tylko amatorem

To czego chcesz? Komponentu TZrobToCoChceZaDarmo ???
Koledzy podali ci już masę rozwiązań a ty wciąż zamiast kiwnąć palcem chyba czekasz aż będzie gotowiec koniecznie za darmo i koniecznie z gotowym programem. Ogarnij się, masz googla, idź się ucz to i zrobisz to sam. A jak nie to płać...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1