clever internet suite wysyłanie e-mail delphi 6

0

witam, mam problem z wysłaniem e-mail za pomocą komponentu clever internet suite, wytłumaczy mi ktoś jak dokładnie wszystko zrobić aby wysłać zwykłego e-mail na poczcie gmail.

0
nowyuser napisał(a):

witam, mam problem z wysłaniem e-mail za pomocą komponentu clever internet suite, wytłumaczy mi ktoś jak dokładnie wszystko zrobić aby wysłać zwykłego e-mail na poczcie gmail.

www.google.pl Zaprasza

0

W demach tych komponentów przecież jest przykład.
EDIT// Komponentem do wysyłania email jest TclSMTP a Clever Internet Suite to cały pakiet komponentów.

0

wpisywałem w google clMailMessage1 i clSMTP1, clPOP31, ale nie znalazło jakichś za specjalnych kodów, próbowałem z programem MailSendReceive, który zainstalował się wraz z komponentem, ale nie wysyła wiadomości, być może źle coś konfiguruje.

0

Tak nie znalazło strona domowa komponentów:
http://www.clevercomponents.com/downloads/inetsuite/getfilevcl.asp?f=%2Fdemo%2Finetsuite%2FMailSendReceive.zip&d=Mail+Send+%2F+Receive+Demo
http://www.clevercomponents.com/downloads/inetsuite/getfilevcl.asp?f=%2Fdemo%2Finetsuite%2FMailProgress.zip&d=SMTP+%2F+POP3+Progress+Demo

EDIT// i jak będziesz googlał po nazwie komponentu którą nadaje programista (lub środowisko) to na pewno nie znajdziesz czy jak ja sobie nazwę clDupa to mi znajdzie coś sensownego?

0

A musi być pod tym pakietem? Czy być pod Synapse? Bo jeżeli tak, to przeanalizuj sobie kod, który dołączyłem do tegos posta. W archiwum są wszystkie potrzebne moduły, a całośc na pewno działa i była testowana z o2.pl oraz gmail.com właśnie. Wprawdzie kompilowane i pisane pod Delphi 7 Personal, ale pod szóstką jeżeli koniecznie musisz używać tej wersji pewnie również się skompiluje i będzie działać.

0

szukałem różnie, po nazwach komponentów tez, kazek a działa u ciebie ten program na pocztę gmail? jeżeli tak to napisz dokładnie jak skonfigurowałeś.
olesio potrzebna mi funkcja wysyłania e-mail, ale w twoim programie wyskakuje mi błąd ze brakuje czegoś.

0

@nowyuser: jaki KONKRETNIE masz komunikat? Skopiuj go Ctrl+C. Bo nie ma w kodzie, jak za pewne widzisz, żadnego MessageBoxa ze słowem "Brak" lub jego częścią. Przed chwilą wysłałem e-maila z mojego konta gmail na te, z którego najczęściej korzystam na o2.pl i e-mail doszedł, co ciekawe w końcu nie wylądował w spamie tylko normalnie w Inboxie. Także program na pewno działa prwidłowo, o ile podano mu wszystkie prawidłowe dane do logowania oraz nie pomylono się w adresie/adresach adresata(ów).

0

przy uruchomieniu:
Class TXPManifest not found. Ignore the error and continue? NOTE: Ignoring the error may cause components to be deleted or property values to be lost.
przy kompilacji:
Field MainForm.XPManifest1 does not have a corrsponding component. Remove the declaration?

0

Oj, bo w D6 nie ma XPManifest spokojnie można usunąć (i ew. dodać "normalny" manifest do zasobów)

0

No ale exek jak uruchomisz bez kompilowania z oryginalnego archwum to będzie działac. A faktem jest, że może nie być TXpManifest, bo w czasach Delphi 6 XP jeszcze chyba nie było. A jeżeli nie możesz zainstalować sobie Delphi 7 Personal chociażby zgodnego z XP, to pod Delphi 6 po prostu wywal potwierdź wywalenie deklaracji TXpManifest oraz moduł XPMan, tylk owtedy pole edycyjne do wpisywania hasłą nie będzie ostrzegać dymkiem o wciśniętym klawiszu Caps Lock.

0

super program działa na port 587, szkoda tylko ze ten pierwszy program nie chce wysyłać, łatwiej było by z niego wyciągnąć funkcję wysyłania; mam nadzieję ze otwierając plik build nie zainstalowały się w moim systemie jakieś nie powołane funkcje.
dziękuje wszystkim za pomoc.

0

Przecież dzięki kodowi z użyciem Synapse też wszystko masz jak na dłoni i możesz sobie "wyciągnąc". A i fajnie, że dziękujęsz, ale jednocześnie chyba sobie ze mnie kpisz @nowyuser. Kto Ci każe używać tego build.bat? Jak się nie podoba to nie używaj go wcale. Kompiluj pod IDE, później usuwaj *.dcu i pakuj UPX'em ręcznie albo też tego nie rób wcale. Poza tym zawsze przed odpaleniem batcha można sobie nawet w głupim Notatniku podejrzeć jego zawartośc, a posiłkując się google albo pisząc pod konsolą polecenie /? możesz dowiedzieć się do czego służą poszczególne polecenia. Zobacz też ile mam postów na tym forum i od jakiego czasu na nim jestem, a także ilu osobom pomogłem (nie żebym się chwalił, ale powinien być to imo jakiś wyznacznik wiarygodności). Także nastepnym razem zastanów się kilka razy zanim wysnujesz podejrzenie rozpowszechniania malware czy w ogole zarzucisz coś komuś bezpodstawnie. Nie podoba się mój kod? To z niego nie korzystaj. Męcz się dalej z jakimś clever internet suite, które Ci nie działało. Człowiek chce pomóć, podsyła pewny gotowiec w dobrej wierze, a tutaj podejrzenie rozpowszechniania malware. No cóż, przyszli pytający o kody w Delphi / Pascalu, moga Tobie "podziękowac", od tej pory postanawiam nie wysyłać więcej takich gotowców, bo teraz skutecznie mnie do tego zniechęciłeś. Nazywajcie to fochem czy jak chcecie. I don't care ;/ Przynajmniej @-123oho będzie zadowolony, że już nie wyręczam ludzi, którzy mają bana na google i myślenie. Bo jak widzę robi się tym im faktycznie krzywde, a do tego jeszcze naraża się na oszczerstwa.

0

podejrzenia właśnie wzięły się stąd, ze zauważyłem ze masz dużo postów więc i znasz się dobrze, a ze się dzielisz za darmo tak dobrym programem to mi zaraz coś nie pasowało, być może jest tak jak mówisz.

0

podejrzenia właśnie wzięły się stąd, ze zauważyłem ze masz dużo postów więc i znasz się dobrze

Podejrzewasz olesia o nie rozpowszechnianie malwaru? So lolz.

No cóż, przyszli pytający o kody w Delphi / Pascalu, moga Tobie "podziękowac", od tej pory postanawiam nie wysyłać więcej takich gotowców, bo teraz skutecznie mnie do tego zniechęciłeś. Nazywajcie to fochem czy jak chcecie. I don't care ;/

Olesio złapał focha. Tego jeszcze nie było.

Przynajmniej @-123oho będzie zadowolony, że już nie wyręczam ludzi, którzy mają bana na google i myślenie. Bo jak widzę robi się tym im faktycznie krzywde, a do tego jeszcze naraża się na oszczerstwa.

Nie wiem dlaczego ale zawsze jak wrzucasz gotowca to piszesz że robisz mi na złość :P . Nie robisz mi na złość tak długo jak pytacz cokolwiek zrobił bo wiem że twoją metodą jest wrzucenie całego kodu. Ja rozumiem że nie wszyscy koniecznie zgadzają się z moją opinią na temat odpowiedzi na forum, więc nie rozumiem po co zawsze mnie komentujesz w stylu "wrzucając to robię na złość @-123oho, kij mu w ****" (przynajmniej tak to brzmi, wiem że nie taki to ma cel).
Natomiast tutaj to rzeczywiście pokazało się co się dzieje jak dasz kod osobie która jest debilem. Bywa. Mógłbyś pomóc w tematach w których pytacze zasługują na odpowiedź, a nie na link do googla i słowa 'szukaj', że już o TBrain nie wspomnę. Jak zwykle mi się wydaje że się powtarzam.

0

a może ten temat przyda się komuś innemu początkującemu? nie tylko takiemu debilowi jak ja

0
nowyuser napisał(a):

a może ten temat przyda się komuś innemu początkującemu? nie tylko takiemu debilowi jak ja

Zarówno tobie jak i innym przyda się www.google.pl gdzie można znaleźć to o co pytasz 2x szybciej i w lepszym wydaniu niż polecenie zmiany na inny pakiet (który zresztą jest chyba najszerzej używalny więc zmiana na niego jest całkiem mądra).

0

Foch nie foch. Jak pisałem nazywajcie to jak chcecie. Dzięki odpowiedzi @nowyuser przejrzałem na oczy, nie będę już podsyłal gotowców, a o Tobie @-123oho może niepotrzebnie piszę przy okazji prawie zawsze jak wrzucam, ale to że napiszę "pewnie -123oho będzie miał mi za złe, że wrzuciłem gotowca" to pisze tak okazyjnie, nie jest moim celem wytykanie czegoś Tobie czy obrażenie Ciebie. Jeżeli się bardzo tym uraziłeś to sorry. Anyway, podsumowując nie ma faktycznie sensu wysyłanie takich gotowców. Bo rozumowanie jak widać ludzi jest jedno: "source za free, od usera z dużą ilościa postów?! To na pewno malware. Internet is not for pr0n is for malware!"... ;/ Powinni szukać w google i jeżeli to faktycznie zrobili to wspomnieć na co natrafili i co nie pasowało z tym co znaleźli, a także czy używali TBrain.

0

Fora żyją i umierają za kilka lat w Google znajdziemy tylko odpowiedź "poszukaj w Google". Jak się nie chce to nie odpowiadajcie nikt Wam nie każe marnować jak że cennego czasu... moja wypowiedź tyczy się głownie pewnego użytkownika który nie potrafi się zalogować i ma kompleksy z tego powodu. Temat mógłbym kontynuować ale szkoda języka tyle z mojej strony (nie będę nawet odpowiadał).

1
kAzek napisał(a):

Fora żyją i umierają za kilka lat w Google znajdziemy tylko odpowiedź "poszukaj w Google". Jak się nie chce to nie odpowiadajcie nikt Wam nie każe marnować jak że cennego czasu...

Ja akurat chcę odpowiadać na pytania które nie marnują mojego czasu. Głównie chodzi tutaj o pytania banalne albo źle zadane.
Jeżeli znajdujesz w google odpowiedzi w stylu 'poszukaj w google' to znaczy że google nie ma ci nic do powiedzenia albo nie umiesz szukać. Mała różnica czy znajdziesz coś takiego czy pytanie na które nie ma udzielonej odpowiedzi, czyż nie? Może ty lubisz udzielać odpowiedzi debilom którym trzeba powtarzać rozwiązanie 10x żeby zrozumieli ale mnie to nie kręci. I tak kończy się to najwyżej oskarżeniem o rozpowszechnianie malware.
Natomiast gdy rozmawiam z osobą na poziomie która się nie błaźni staram się żeby moje odpowiedzi były wartościowe, niestety mimo to niektórzy wydają się tego nie zauważać i minusować wszystkie moje posty jak leci - cóż haters gonna hate. Chciałbym aby osoby które mają coś do moich postów to przedstawiły i porozmawiały ze mną, ale jak widać:
(nie będę nawet odpowiadał). Nie chcesz rozmawiać to po co zaczynasz temat. Ja bardzo chętnie z Tobą porozmawiam i uważam że będę potrafił obronić swój to myślenia, może ty masz jakieś moralne ograniczenia ale ja nie mam. Są po prostu pytania na które się nie odpowiada. Nie hejtuje osób (jak reszta np. @maszynaz ), tylko ich zachowania. Jeżeli ich zachowanie przestanie mnie obrażać to ja również przestane ich obrażać.

moja wypowiedź tyczy się głownie pewnego użytkownika który nie potrafi się zalogować i ma kompleksy z tego powodu.

Chodzi o mnie? Jakie mam kompleksy i jak nie umiem się zalogować. Fajne głupoty walisz pewnie ze względu na to że jestem w gruncie rzeczy się znam tylko Tobie nie pasuje to że oczekuję pytań na poziomie. Mógłbyś chociaż sam pokazać poziom zamiast walić głupoty.

ale to że napiszę "pewnie -123oho będzie miał mi za złe, że wrzuciłem gotowca" to pisze tak okazyjnie, nie jest moim celem wytykanie czegoś Tobie czy obrażenie Ciebie. Jeżeli się bardzo tym uraziłeś to sorry.

Bez przesady, nie obraziłem się, po prostu byłem trochę zdziwiony i zażenowany, ale domyślałem się że nic złego na myśli nie masz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1