Delphi - wyświetlanie liczb zmiennoprzecinkowych

0

Witam.

Mam następujący problem: mam liczbę zmiennoprzecinkową, dajmy na to 23,3443221. Nadaję tą wartość dla zmiennej S. Teraz chciałbym w oknie TEdit wyświetlić ową liczbę tylko chciałbym, aby były 2 miejsca po przecinku.

 Edit9.text := S;

Jak w to wprowadzić tu modyfikacje?

W C jest fajna opcja jak "%0.2f" jest coś takiego w pascalu?

0

Powiedz, że szukałeś w Google ? ehh.. funkcja FormatCurr lub jak chcesz FormatFloat

3

Niech zgadnę: Szukałeś w googlu ale google magicznie o tym milczy? Ah te geniusze, nie spytają googla, tylko zmarnują i swój i nasz czas.

Jest około 80% szansa że uda ci się znaleźć procedurę konwertującą wypełniając ten szablon:
<typ początkowy>to<typ docelowy>.

0

To i ja się dopiszę (bez złośliwości pod adresem autora)

hermanaw napisał(a)

W C jest fajna opcja jak "%0.2f" jest coś takiego w pascalu?

W Pascalu jest dokładnie taka sama opcja:

s:= 23.3443221;  // s - liczba zmiennoprzecinkowa
Edit1.Text:= Format('%0.2f', [s]);
0

Istnieje też procedura

Str

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1