Jak pomnożyć dwa kwaterniony

0

Witam, chciałbym napisać program co mnoży dwa kwaterniony przez siebie... szukałem materiałów w necie o tym ale tam są wzory z kosmosu jak tp jakimś prostszym sposobem zrobić?

0

Można to rozwiązać za pomocą macierzy, a mnożenie macierzy masz w przykładach setki.

0

To jak by miało wyglądać mnożenie takich przykładowych macierzy q1=(2, [1,2,3]) oraz q2=(-1,[-2,1,-1]) chodzi mi tylko o ułożenie macierzy resztę ja jakoś oprogramuję to.

0
danielk32 napisał(a):

To jak by miało wyglądać mnożenie takich przykładowych macierzy q1=(2, [1,2,3]) oraz q2=(-1,[-2,1,-1]) chodzi mi tylko o ułożenie macierzy resztę ja jakoś oprogramuję to.

normalnie mnożysz jak wielomiany, pamiętając o tym, że: ii = jj = kk = -1; ij = -ji = k; ki = -ik = j; ki = -ik = j;
albo w formie skalar + wektor:

(s1 + v1)*(s2 + v2) = (s1s2 - v1.v2, s1.v2+s2.v1 + v1 x v2);

(2, [1,2,3])*(-1,[-2,1,-1]) = (-2 - [1,2,3].[-2,1,-1], 2.[1,2,3] + -1.[-2,1,-1] + [1,2,3]x[-2,1,-1]) = ...

0

albo jeszcze prościej:

pq = p x q - p.q; iloczyn wektorowy minus skalarny, i mnożymy całe wektory - z 4D.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1