odbieranie i wysyłanie danych metodą POST z poziomu aplikacji

0

pytałem już o to, ale strasznie namieszaliśmy więc wyjaśniam łopatologicznie.

napisałem formularz w PHP, wysyłający dane metodą POST na wskazany adres IP i port.
na tym porcie ma nasłuchiwać aplikacja, odbierać dane z formularza i odsyłać odpowiedź.
dlaczego ma odsyłać? a no dlatego, że jak w formularzu w polu "action" wpiszemy adres IP to przeglądarka nie wie co dalej zrobić.

zatem:
1: jak odczytać wartości przesłane metodą POST? (inaczej niż komponentem typu TCP, ponieważ wtedy otrzymujemy dane jednym ciągiem i bez polskich znaków). jak odczytać te dane poprawnie, tak jak zrobiłby to skrypt PHP?
2: jak i jaką informację odesłać do użytkownika/przeglądarki, żeby przekierować ją na żądaną stronę?

jeśli ktoś jeszcze nie rozumie:
jest formularz kontakt.php z kilkoma polami
action=12.34.56.78:9090 method=POST
aplikacja w lokalizacji 12.34.56.78 nasłuchuje na porcie 9090

  1. jak w tej aplikacji odebrać wartości z formularza i przypisać je do zmiennych (głownie stringi jedna data ale może być stringiem)
  2. jak ta aplikacja ma odesłać odpowiedź
  3. jaka ma być treść odpowiedzi, żeby przekierować przeglądarkę na stronę dziekizakontakt.php (najlepiej jeszcze z przesłaniem ponownie tych samych danych)

Z góry dzięki za pomoc :*

0
  1. Komputer do którego idzie info musi być serverem (odblokowane porty). Ja nie znam innej metody jak użycia tcp (czy ty masz pojęcie co to tcp?), Na socketach musisz to odebrać ew. synapse albo ics (http://www.overbyte.be/)
  2. Czy ty masz pojęcie jak działa Apache albo inny server do hosta stron, jak działa PHP opcjonalnie javascript ?

Za parę godzin napisze dokładniej bo idę spać i mi się literki plączą

Dobra robisz tak: zakładasz sobie stronę dajmy na jcom.pl albo 000webhost.com gdzie nie ma reklam i nie dopychają gówna do formy html. W aplikacji odświeżasz stronę co 5 sekund http://nazwa.domena/id_windows/index.php i jak np strona da ci ciąg znaków @001 to program restartuje kompa (Do tego polecam SynApse), jak dostanie komendę @002 to bierze i metodą POST (do pliku php na servie www) wysyła ci dajmy zawartość plik C:\boot.ini a ten formularz ci go zapisuje do bazy sql albo na ftp i ty sobie możesz obejrzeć to stronie www (to co założyłeś). Ale to tyle z mojej strony bi ci trojana nie pomogę pisać ;]


To co cy chcesz zrobić jest nie do wykonania z poziomem wiedzy jaką dysponujesz na temat Hostingu (Apache,PHP,SQL itp), funkcjonowania sieci

inaczej niż komponentem typu TCP,

To jest TYLKO sposób przysłania informacji a nie zawartości bo nie masz pojęci co przesyła do cb server www i co wysyła przeglądarka do serva oprócz treści HTML.
Pozostało wiele innych ale nie chce mi się pisać.

0

uzywajac indy: kladziesz na forme IdHTTPServer
w onCommandGet:

procedure TForm1.IdHTTPServer1CommandGet(AThread: TIdPeerThread;
  ARequestInfo: TIdHTTPRequestInfo; AResponseInfo: TIdHTTPResponseInfo);
var request:string;
begin
  request:=lowercase(ARequestInfo.document);

  if request='/login.php' then
    begin
      AResponseInfo.Redirect('http://4programmers.net/Forum');//przekierowywujesz na wybrany adres
      Memo1.Lines.Text:=Utf8ToAnsi( ARequestInfo.Params.Text ); //chyba trzeba przekonwertowac jesli strona jest w utf-8
    end;
end;
0

cimak : jesteś geniuszem ;) dzięki wielkie

proquix : jak widać się da ;) myślę, że wiem trochę więcej, tylko nigdy tego nie łączyłem php (o którym mam minimalne pojęcie) i pascala stąd brak wiedzy o tym konkretnie. inne metody niż TCP? a UDP, tudzież RTP coś Ci mówi? ;)

poczatkujacy123 : brawo, znalazłeś temat w którym i o którym napisałem na wstępie :D</del>

0

jak nie masz otwartych portów do kompa geniuszu to ci nie zadziała Server !!! na localhost & LAN tylko ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1