Aktualizacja danych w transakcji

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-29 15:30
Pele2
0

Próbuję zrobić coś takiego

Start transakcji
program coś oblicza i zapisuje wyniki do bazy
Pokazujemy wyniki w oknie programu i tutaj użytkownik może coś zmienić
Zapisujemy transakcję.

Tylko że po zapisie nie ma tych zmian które wpisał użytkownik tylko te obliczone na początku.
Da się to jakoś łatwo zrobić ?
Bo na razie myślę że będzie trzeba porównywać wszystkie wartości z tymi w bazie i ręcznie je aktualizować.

P.S. Używam MSSQL i komponentów ADO.

Pozostało 580 znaków

2011-08-29 15:41
0

A to nie można zapisać transakcji dopiero po modyfikacji przez użytkownika? No bo jeśli nie to rzeczywiście musisz sprawdzać . - i nie wiem jaki to ma związek z Delphi, chyba powinno się przenieść..


Nie pisz do mnie PM o czymś co nie dotyczy bezpośrednio mnie. | Nie rozmawiaj ze mną jeśli brak Ci kultury (wystarczy że mi brakuje) | Nie jestem zły, jestem po prostu zły.

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 09:28
wloochacz
0

Może najpierw zastanów się czy masz coś do powiedzenia...

<quote=payl>A to nie można zapisać transakcji dopiero po modyfikacji przez użytkownika? Przecież tak robi, a przynajmniej piesze że tak robi. > ##### payl napisał(a) > No bo jeśli nie to rzeczywiście musisz sprawdzać . - i nie wiem jaki to ma związek z Delphi, chyba powinno się przenieść.. Bzdura - to ma związek z kodem pytacza, który jest w Delphi.
Załóż konto i naucz się używać quote to pogadamy. - payl 2011-08-30 14:41

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 09:32
0

Pele, pokaż kod - bo co to dokładnie znaczy:
//Start transakcji
program coś oblicza i zapisuje wyniki do bazy
Pokazujemy wyniki w oknie programu i tutaj użytkownik może coś zmienić
Zapisujemy transakcję.
//
Jak startujesz transakcję?
Czy wszystkie komponenty są podłączone do tego samego ADOConnection?
Czy obliczanie i zapis do bazy robisz w DataSecie (np. ADOQuery) czy inaczej?
Czy "pokazanie wyników w oknie programu" to okno z kontrolkami dbAware, które podłączone są do DataSetu, a ten do tego samego ADOConnection - w którym wystartowano transakcję?

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 11:46
0

Ja tutaj widzę tabelę tymczasową.

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 13:45
Pele2
0
wloochacz napisał(a)

Jak startujesz transakcję?

Jak to jak: AdoConection.BeginTransaction;

wloochacz napisał(a)

Czy wszystkie komponenty są podłączone do tego samego ADOConnection?

TAK

wloochacz napisał(a)

Czy obliczanie i zapis do bazy robisz w DataSecie (np. ADOQuery) czy inaczej?

Poprzez komponent AdoCommand

wloochacz napisał(a)

Czy "pokazanie wyników w oknie programu" to okno z kontrolkami dbAware, które podłączone są do DataSetu, a ten do tego samego ADOConnection - w którym wystartowano transakcję?

Tak. A kontrolki to po prostu DBGrid.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0