Program - dorada w sprawie pobierania i wysyłania pliku

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-10 21:57
CzłowiekBłąd
0

Witam
Zrobiłem sobie program i zachciało mi się aby program informował ilu ludzi z niego skorzystało więc

  • Program sprawdza czy już był dodany do listy osób (ładując plik z komputera z informacją że już komputer jest do dany) jak "tak" to:
    Form1 pobiera plik tekstowy z serwera
    Ładuje plik tekstowy d memo1
    zlicza ilość wierszy (komputerów które korzystałt z programu)
    wypisuje w label1 ile osób skorzystało z programu
    • usuwa pilik

Wszystko działało dobrze przy kompilacji ale kiedy się tego używało normalnie ta operacja opóźniała włączenie się aplikacji więc nie jest zbyt korzystna czy ktoś ma pomysł na inne rozwiązanie które byłoby szybsze?

Pozostało 580 znaków

2011-08-10 22:11
qwerty
0

daj w innym watku pobieranie z serwera itp , nie powinno byc wtedy opoźnienia przy urochomieniu programu

Pozostało 580 znaków

2011-08-10 22:20
0

"rozwiązanie które byłoby szybsze" - no chyba światłowody albo telepatia >.>

Tak jak kolega powiedział, w wątku mozesz to zrobić, wtedy program się uruchomi i dopiero po czasie załaduje tą listę (w tym czasie można go normalnie używać).
Ale wątki są generanie trudne do napisania więc jak się nie znasz to lepiej sobie odpuść... Albo się doucz o nich.

"*Form1 pobiera plik tekstowy z serwera" - bardzo ciekawe czemu nie Form2 >.>

" *Ładuje plik tekstowy d memo1" - czyżbyś nie umiał zrobić TStringList bez memo? No a tutaj mówimy o wątkach? Hehe.

I jeszcze jedno, skoro usuwasz plik nie uploadując go, to wskaźnik ten nie będzie się zmieniać...


Nie pisz do mnie PM o czymś co nie dotyczy bezpośrednio mnie. | Nie rozmawiaj ze mną jeśli brak Ci kultury (wystarczy że mi brakuje) | Nie jestem zły, jestem po prostu zły.

Pozostało 580 znaków

2011-08-10 23:14
facepalm
0

I jeszcze jedno, skoro usuwasz plik nie uploadując go, to wskaźnik ten nie będzie się zmieniać...

jeżeli dałem już warunek na początku do tego że jeżeli program/mój komputer już został dodany do listy to ma pobierać tylko listę aby tylko zaktualizować ilość komputerów to po co ją mam z powrotem uploadować :facepalm: lista jest upladowana tylko wtedy kiedy program jest uruchomiany pierwszy raz po czym jest tworzony plik który informuje program że już komputer jest dodany.

Co do programowania nie jestem zaawansowany traktuje to jako hobby bo spodobało mi się z nauk programowania w szkole i tyle co mi się uda i zadziała pokrętnymi sposobami się ciesze dlatego też pytam fachowców jak to można zrobić lepiej aby się czegoś dowiedzieć więcej, a muszę przyznać że z googlowania i dużo z tego forum już dowiedziałem się dodatkowych rzeczy i staram się brnąć naprzód aby ulepszać moje prymitywne programy :D

Pozostało 580 znaków

2011-08-11 01:17
0

to po co ją mam z powrotem uploadować

No raczej po nic, ale to nie moja wina że źle tłumaczysz, nieprawdaż?

dlatego też pytam fachowców jak to można zrobić lepiej aby się czegoś dowiedzieć więcej, a muszę przyznać że z googlowania i dużo z tego forum już dowiedziałem się dodatkowych rzeczy i staram się brnąć naprzód aby ulepszać moje prymitywne programy

To dobrze, w końcu każdy kiedyś zaczynał, ale:
-Może załóż sobie konto zamiast robić sobie dziwne nicki
-Od podstaw do wątków droga bardzo długa, dlatego jak na mój gust to na Twoim poziomie nie da się tego rozwiązać. Może ktoś da Ci gotowca, ale ja sądzę że gotowce to zło.

W każdym razie masz, może się czegoś nauczysz: Wątki


Nie pisz do mnie PM o czymś co nie dotyczy bezpośrednio mnie. | Nie rozmawiaj ze mną jeśli brak Ci kultury (wystarczy że mi brakuje) | Nie jestem zły, jestem po prostu zły.
edytowany 1x, ostatnio: payl, 2011-08-11 01:17

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0