WindowsCodecs obsługa biblioteki

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-20 23:35
0

Witam
Muszę napisać aplikację obsługującą format graficzny CR2. Doszukałem się że w delphi 2010 jest obsługa tego formatu w vcl.
Pytanie jak napisać obsługę tego formatu w turbo delphi wersja explorer.

Na marginesie:
Znalazłem taką bibliotekę WindowsCodecs.dll w której prawdopodobnie jest zawarta obsługa tego formatu, lecz nie bardzo wiem jak z niej skorzystać.
Nigdzie nie ma specyfikacji tej biblioteki.

Tworzę program do konwersji CR2 do JPG i napisałem coś takiego co już działa w z wykorzystaniem wielu rdzeni.
Program działa znacznie szybciej niż wersje na sieci.
80 plików cr2 ważących po 25MB konwertuje w 4 procesach około 7s. To naprawdę niezły czas.

Jednakże brakuje mi w pełni obsługi tego formatu.
Proszę o każdą wskazówkę.

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 01:59
0

http://wiki.winehq.org/WindowsCodecs - fakt, nie jest to bezpośrednie info o bibliotece, ale może zainteresują Cię tekst:

It is included in Windows Vista and .NET 3.0

Skoro to wchodzi w skład .NET, to pewnie musisz użyć jakieś Delphi z .NET'em i przez jego moduły jakoś użyć możliwości tej biblioteki.

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 09:32
0

opis biblioteki jest tutaj:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ee719655(v=VS.85).aspx
z tego co widać, korzysta z mechanizmu interfejsów COM. Nie trzeba żadnych dotnetów, ze zwykłego Delphi można się do tego dostać.

Kwestia przetłumaczenia interfejsów na Delphi. Można to zrobić automatycznie lub ręcznie, najlepiej z pliku .IDL opisującego interfejsy.

PS. Delphi 2010 ma klasę TWICImage, która zdaje się że jest twoim gotowcem.
http://docwiki.embarcadero.com/VCL/en/Graphics.TWICImage

edytowany 2x, ostatnio: Azarien, 2011-07-21 09:40

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 09:39
0

Wszystko fajnie ale nie bardzo wiem jak zaimplementować to w delphi.
Przy próbie podłączenia dynamicznego dll do delphi wyskakują mi błędy.

Nie znam nawet parametrów funkcji umieszczonych w tej bibliotece.

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 11:04
0
Azarien napisał(a)

opis biblioteki jest tutaj:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ee719655(v=VS.85).aspx
z tego co widać, korzysta z mechanizmu interfejsów COM. Nie trzeba żadnych dotnetów, ze zwykłego Delphi można się do tego dostać.

Kwestia przetłumaczenia interfejsów na Delphi. Można to zrobić automatycznie lub ręcznie, najlepiej z pliku .IDL opisującego interfejsy.

PS. Delphi 2010 ma klasę TWICImage, która zdaje się że jest twoim gotowcem.
http://docwiki.embarcadero.com/VCL/en/Graphics.TWICImage

Tak widziałem, podejrzewam że nie będzie można jej ściągnąć.
Gdybym miał ten plik podpiąłbym go dynamicznie i coś by z tego może wyszło.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0