Niekontrolowane wyłaczanie programu

0

Witam,

Problem mam z niekontrolowanym wyłączaniem programu. Jest to o tyle frustrujące, że wyłącza się w różnych miejscach o różnym czasie. Najczęściej wyłacza się podczas dodawania czegoś do bazy tzn po nacisnieciu przycisku który ma za zadanie uruchamiać procedure lub podczas otwierania nowych form.

Może jakieś wyjątki?

Dodam że wyłaczanie nie następuje w jednych i tych samych miejscach ale różnych. czy to wina połaczenia z bazą? jako że program ma dużo formatek to tylko na jednej jest komponent "database" z zakladki BDE i pozostałe łączą się właśnie z tą formą w celu pobrania nazwy serwera itp.

Czy wina lezy w połączeniu czy sposobie otwierania form na których są komponenty Query i StoredProc.

sposób otwierania form w moim programie :

////procedure TListaZadan.UtworzzlecenieExecute(Sender: TObject);
var
aa:TZlecenie;
znajdz:integer;
begin
aa:=TZlecenie.Create(Application);
aa.DBLookupComboBox1.Enabled:=false;
aa.DodajZlecenieDoTmp.ParamByName('@ZlecenieID').AsInteger:=-1;
aa.DodajZlecenieDoTmp.ParamByName('@USymbol').AsString:=Qzadania.Fields.fieldbyname('USymbol').asString;
aa.DodajZlecenieDoTmp.ParamByName('@HarId').AsInteger:=QZadania.fieldbyname('ZadanieId').AsInteger*(-1);
aa.QZlecenia.RequestLive:=true;
aa.QZlecenia.Open;
aa.Qzlecenia.Edit;
aa.numer.Enabled:=false;
aa.ShowModal;
aa.Free;
end;////

Spotkał sie ktoś już z takim czyms? Program napisany w delphi 6

Może jakoś inaczej zrobić połaczenie z bazą? innym komponentem

0

Nie znam takiej klasy jak TZlecenie...

0

To nazwa mojej formy która otwieram

0

jakies komunikaty bledow???

0

Misked właśnie że nic nie ma, po prostu się wyłączy i tyle :) I jak mowie, najczęściej problem występuje przy wywołaniu formy lub przy zatwierdzaniu zmian.

0

zainstaluj sobie madexcept http://madshi.net/ i zobacz co pokaże

0
Misiekd napisał(a)

zainstaluj sobie madexcept http://madshi.net/ i zobacz co pokaże

dzieki, na razie jade na skompilowanym programie z tym madexceptem i jak na złośc nic się nie wyłącza. Albo przypadek albo mam akurat pecha albo ten madexcept pomaga :)

0

No niestety program dalej się wyłączaaa ;/ Żadnego komunikatu, nic

0

to odpal pod debuggerem i zobacz co się dzieje
btw możesz stwierdzić, że zamyka się w tych samych momentach czy losowo?

0

Własnie ze losowo niestety.

0

Nie jest to przez BDE? może inny sposób łaczenia z bazą zastosować? Miskied przy założeniu że program ma ok 50 form, korzysta z duzej ilosci widoków i procedur jak byś rozwiazał połączenie z bazą? żeby nie ingerujac w kod można było łatwo zmieniać nazwy serwera i nazwy bazy do których ma sie program łaczyc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1