Problem z Checklistbox

0

Mam problem,
jak zrobic by zaznaczone obiekty w checklistboxie pojawily sie w nowej liscie??
głowie sie nad tym a do piątku musze skończyć [!!!]
Prosze o szybką pomoc [!!!]

0

Co tam krzyczysz? [!!!] Nie słychać [!!!] [!!!] [!!!] A tak poważnie to nie napisałeś
do jakiego komeonentu chcesz dodać zaznaczone elementy, to założyłem,
że może być to też ListBox. Poza tym takie pytania, to do Newbie i radzę
poczytac jakieś kursy lub zaglądać do helpa, bo pytasz o mega banały ;/

var
  I : integer;
  Dest : TListBox;
  SOurce : TCheckListBox;
begin
  Source := CheckListBox1;
  Dest := ListBox1;
  Dest.Clear;
  for I := 0 to Source.Items.Count - 1 do
  begin
    if SOurce.Checked[I] = True then
    begin
      Dest.Items.Add(SOurce.Items[I]);
    end
  end;
end;
0

Przeiterowac po elementach listy i sprawdzac czy i-ty element jest zaznaczony i jesli tak, to dodac go do nowej listy ?

To takie trudne ? ;p

0

[losowa nazwa]: ja już nie wnikam tylko odpowiadam o ile umiem pomóc.
Bo niestety doświadczenie na tym forum nauczylo mnie, że z 80% albo i
więceji pytających nie szuka w google, nie patrzy do helpa i za pewne też
samodzielnie wcześniej nie pomyśli. Ubolewam nad tym faktem, lecz coż
poradzić. Wielu jest niereformowalnych, ale spoko - ja moge odpowiadać.
W sumie dzięki temu forum podszkoliłem i nauczyłem się, chyba, o wiele
więcej rzeczy niż niektorzy pytający, ktorzy to nie przyswajają wiedzy ;/
Co zasługuje na pochwałę to to, że marsjan1964 poświęcil chwilę czasu,
rejestrując się na tym forum, a co wielu pytających nie czyni - w ogóle.

0
olesio napisał(a)

[losowa nazwa]: ja już nie wnikam tylko odpowiadam o ile umiem pomóc.
Bo niestety doświadczenie na tym forum nauczylo mnie, że z 80% albo i
więceji pytających nie szuka w google, nie patrzy do helpa i za pewne też
samodzielnie wcześniej nie pomyśli. Ubolewam nad tym faktem, lecz coż
poradzić.

Dajesz pożywkę takim ludziom, którym nie chce się pomyśleć. A na tym głównie polega programowanie. Na myśleniu ;)

0

dzieki wielkie za pomoc...(w szczegolnosci olesio)
czy moze ktos jeszcze napisac jakis prosty program z checklistboxem bo dopiero ucze sie programowac i mam z tym nie lada problemy

0

Takie coś poniżej może być? Bo CheckListBoxa używasz jak ListBoxa tylko, że ten ma dodatkowo
wlasnośc Checked. A więcej przykładów na pewno jest w google. Trzeba tylko chcieć je poszukać.

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  randomize;
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  I : Word;
  R : Byte;
begin
  CheckListBox1.Clear;
  for I := 1 to 20 do
  begin
    R := Random(10) + 1;
    CheckListBox1.Items.Add(IntToStr(R));
    CheckListBox1.Checked[I - 1] := R > 5;
  end;
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1