Komponent - Synapse

Odpowiedz Nowy wątek
2010-09-30 19:09
0

Witam! Otoz przegladam ostatnio sobie forum i tematy no i uzytkownik olesio zawsze namawia do komponentu Synapse chodz i nie tylko on ale chyba najczesciej :). No i mysle ze pora by byla porzucic Indy i przesiasc sie na Synapse. Ale teraz mam problem pobralem Synapse z torry oraz ze strony synapse ale gdy chce zainstalowac wyskakuje blad:

[Error] ssdotnet.pas(1101): 'UNIT' expected but end of file found

[Fatal Error] synapse.dpk(70): Could not compile used unit 'ssdotnet.pas'

gdy to pomijalem byly jeszcze inne bledy.
Wersja paczki synapse ktora sciaglem to:

Synapse TCP/IP Library v.39

Wersja mojego kompilatora to Delphi Enterprise 7 i nie pasuje moze pod ta paczke ?
Jak ktos ma dzialajaca paczke pod DE7 prosilbym o wrzucenie na jakas strone.
Dziekuje z gory i pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2010-09-30 19:36
0

Po pierwsze to olej jakąś dawną wersję z Torry. Synapse się nie instaluje jego się używa.
Ja polecam przede wszystkim jak i MisiekD, bo na prawdę jest to dla protokołów FTP jak i
HTTP najlepsze rozwiązanie, a i przy odrobinie kombinacji można też tworzyć programy w
stylu klient - serwer z protokołem TCP/IP, ale ja w tym akurat nie mam doświadczenia ;/
Także pobierz oficjalnej strony http://www.ararat.cz/synapse/doku.php/download wersję
stable, aktualnie najnowsżą jest wersja 39. Co do instalacji, a jak wspomniałem Synapse
się nie instaluje. I masz do wyboru: wrzucić wszystkie moduły z katalog lib do tego LIBS,
tam gdzie masz zainstalowane Delphi albo dodać sobie jakiś, inny podkatalog (w opcjach
środowiska czyli menu Tools -> Environment Options -> zakładka Library i dopisac ją w
pole "Library path"). Jest też sposób ktory ja polecam, ma on tę zaletę, że jak komuś co
nie ma Synapse dasz swoj projekt to powinien on go bez problemów skompilować. Czyli,
w katalog programu umieszczamy wszystkie moduły niestadnardowych komponentów, co
użyliśmy ich w źródle, w sposób dynamiczny. Dla protokołu HTTP trzeba wrzucic te pliki:

blcksock.pas
httpsend.pas
sswin32.pas
synacode.pas
synafpc.pas
synaip.pas
synautil.pas
synsock.pas

Dodajemy httpsend do uses i dalej banalnie - jazda :) Więcej w dokumentacji. A jeśli w
naszym programie chcemy się łączyć po szyfrowanym protokole HTTPS (i tak samo jeżeli
chcemy się łączyć z mailowymi serwerami jak google czy inne używające TLS) to jeszcze
dodatkowo wrzucamy pliki o podanych nazwach, dodając też do uses moduł ssl_openssl:

ssl_openssl.pas
ssl_openssl_lib.pas

Dodatkowo z pod adresu: http://synapse.ararat.cz/files/crypt pobieramy zipa z dllkami,
do openssl (najlepiej pobrać ten największy zip) nastepnie dodatkowo do katalogu wraz
z naszym plikiem wykonywalnym wrzucamy pliki libeay32.dll oraz ssleay32.dll i tyle, w
sumie wszystko co najważniejsze napisalem powyżej. Więcej info, jest w dokumentacji.

EDIT A i teraz widzęm bo nie rozglądałem się za wiele po stronie downloadu Synapse,
że istnieje jeszcze jakieś Visual Synapse, ale to chyba wnioskując z zawartości zipa do
jakiś serwerów HTTP i FTP bardziej. To co podałem do pisania klientów się nadaję i to
doskonale. Może są jakieś plusy, ale ja z użyciem indy napisałem kiedyś, dawno jeden
program pobierający logi z FTP i jeden serwer HTTP dla testów, natomiast programów
nieco większych korzystających z Synapse które używają protokołu HTTP i/lub FTP jak
również POP3 to naliczyłem osiem czy nawet więcej i znacznie fajniej mi się tworzyło.


Pozostało 580 znaków

2010-09-30 21:18
MiM
0

@Nieobeznany dobrze to zauważył - też wielokrotnie starałem się to legendarne wg @Oleksia Synapse po pierwsze pobrać (dla D2009) i używać. Dla moich potrzeb wysyłania e-maili jednak wystarcza mi Indy..

Pozostało 580 znaków

2010-09-30 21:20
0

Spoko, ja nie namawiam lecz powtarzam w kólko pal zió... znaczy sie używaj Synapse, Synapse, Synapse ;)
A tak poważnie jak ktoś się czuje pewnie z Indy i się do niego nie zniechęcił to w sumie może tego używac.


Pozostało 580 znaków

2010-09-30 21:32
Syn na psie
0

Ta, nie namawiam. A w każdym poście gdzie znajdzie się Indy to oprócz wypracowania na 50 wierszy to SYNAPSE, SYNAPSE, SYNAPSE. Już nie raz to zauważyłem. Jakiś romans z tym masz? :|

Pozostało 580 znaków

2010-09-30 22:00
0

Syn na psie: nie podobają się moje posty? To mam dla Ciebie prostą radę: nie czytaj.
Jesteś niezalogowany i niezarejestrowany to nie widzisz łatwo jakie posty są ostatnie,
ale możesz moje pomijać z wyszukiwarką. Zachwalam Synapse, bo na Indy się parę
razy zawiodłem. Nie mam żadnego romansu, ale jak widzę, że ktoś pisze w postcie,
że sobie nie radzi z Indy, a Ty wtedy nie odpowiadasz, bo jakoś nie kojarze takiego,
jak Twoj nicku, to polecam spróbować z Synapse. Jak uważasz, ze Synapse jest be,
a indy ponad wszystko, to jak ktoś pisze, że ma problem z Indy to pomóż go mu w
miarę możliwości rozwiązać, a nie teraz masz pretensje o polecanie innym Synapse.
Co do tego, że się rozpisuje - mam czas to się rozpiszę, można na wiele postow tu
po prostu odpowiedzieć "poszukal w google", lecz doświadczenie z tego forum już
mi pokazało, że ludzie są tak leniwi i niesamodzielni, że nie szukają, a jeśli nikt w
działach Delphi czy Newbie i postach o Delphi czy Pascalu nie zabiera zdania, a ja
potrafię jakoś pomóc to staram się takiej pomocy udzielić. Nie podoba się - wyjdź.


Pozostało 580 znaków

2010-09-30 22:55
0

olesio?
Ciekaw jestem co z taką lamą typu "Nieobeznany" czy "tomsi" zrobi pracodawca?
Chciałbym zobaczyć minę takiego pracodawcy jak zobaczy że pokolenie Y ma gówno zamiast mózgu!

Prędzej zimą grzyby w lesie znajdę niż pasjonata kodzenia w Delphi!


Socjały nudne i ponure,
Pedeki, neokatoliki,
Podskakiwacze pod kulturę,
Czciciele radia i fizyki,
Uczone małpy, ścisłowiedy,
Co oglądacie świat przez lupę
I wszystko wiecie: co, jak, kiedy,
Całujcie mnie wszyscy w dupę.
J.Tuwim

Pozostało 580 znaków

2010-09-30 23:06
0

Panowie napisalem o tym ze olesio namawia do Synapse (tak po prostu nie mialem ukrytych watow o to) nie po to by teraz ktos tutaj rzucal sie obelgami. Kazdy ma swoj gust (jesli mozna tak powiedziec) jedni wola indy drudzy synapse. Synapse na pewno bazuje na potezniejszym silniku niz indy. Olesio zacheca i nikt nie powinien mu miec tego za zle. Jesli ktos nie chce nie musi przeciez kozystac z synapse i zostac przy indy - to jest juz sprawa uzytkownika. Swoja droga wiele ludzi sie mota z indy jak wyslac cookie jak zrobic to tamto a olesio przybywa z pomoca i rzuca propozycje by zmienic indy na synapse + do tego jeszcze daje gotowca a i kod nie jest az tak ciezki do opanowania a najwieksza zaleta jest ze na indy dzialac nie chce a na synapse i owszem. :]

Swoja droga dzieki olesio smiga az milo ;-)

mgyver - widze ze jestes bardzo agresywnie nastawiony. Nie bede zjezdzal do tak niskiego poziomu by kogos obrzucac blotem. ;-)

Pozostało 580 znaków

2010-09-30 23:43
0

Nieobeznany: prosze bardzo, ja jak wspomniałem polecam Synapse, ale jeżeli ktoś
woli Indy to proszę bardzo. Może są i inne komponenty jeszcze, ale ich nie znam. I
można też korzystać z modułu Wininet, ale ten moduł jak dla mnie jest dosyć cięzki
w użyciu, a poza tym o ile się orientuje korzysta z Internet Explorera, który jest na
danym komputerze zainstalowany, jakie to niesie konsekwencje nie musze pisać. A
co do tego, co pisze mgyver i pracodawców, ciekawe jak to faktycznie jest bo ja to
póki co nie pracuje i jakoś daje radę, a nie mam też aż takiej wiedzy o Delphi oraz
na wielu stanowiskach wymaganych studiów, ale na portalu może mało popularnym,
no ale lansowanym przez o2.pl najpraca.pl - przeglądałem sobie ogłoszenia o prace
dla informatyków i caly czas pokazuje się chyba ogłoszenie jakiejś agencji, ktora dla
swojego klienta szuka programisty Delphi, w Warszawie. I ciągle to ogloszenie jest
jako aktualne. Przynajmniej ostatnio tak było. I jestem ciekaw czy rekrutujący tam
mieli do tej pory nieciekawych kandydatów czy nikt się nie zgłosił bo Delphi, wręcz
jest "ginącym środowiskiem programistycznym i językiem" czy może tradycja, nie
podano widełek zarobkowych, a może dodatkowe wymagania jak znajomośc SQL i
dwu letnie doświadczenie oraz dodatkowo chyba było coś o językach typu html, ale
może i zgłaszali się tacy jak opisywał mgyver z dwiema lewymi rękami. Chociaż w
sumie wydaje się że jeżeli miejsca pracy to Warszawa, a rząda się człowiek z dwu
letnim doświadczeniem to przynajmniej proponowane zarobki powinny być chyba,
w miarę atrakcyjne. W końcu stolica. Bo wątpie, żeby tam wymagana znajomośc
języka angielskiego "do czytania dokumentacji" była jakimś problemem dla kogoś
w dzisiejszych czasach kto programuje. Ale to nie temat na to forum, a tylko się
nad tym zastanawiałem. To kończę, a kto nie chce czytać niech ignoruje mnie :P


Pozostało 580 znaków

2010-10-01 20:47
0

Nie mam zamiaru nikogo obrażać bo:

... tu poniżej były wywody na temat tego i owego ale postanowiłem to skasować bo i tak nic by to nie zmieniło.

Pozdrawiam


Socjały nudne i ponure,
Pedeki, neokatoliki,
Podskakiwacze pod kulturę,
Czciciele radia i fizyki,
Uczone małpy, ścisłowiedy,
Co oglądacie świat przez lupę
I wszystko wiecie: co, jak, kiedy,
Całujcie mnie wszyscy w dupę.
J.Tuwim

Pozostało 580 znaków

2010-10-01 22:45
0

a na moje to jestes poprostu lamą, który krytykuje Olesio, a sam na bank nie nieradziłbyś sobie z 3 ciasteczkami w indy, założe się. w przeciwieństwie do Ciebie, Olesio jest jedym z ludzi, którzy więcej się udzielają na tym forum, więcej pomagają itp. Ty nawet wsytdzisz się powiedzieć kim jesteś i piszesz jako anonim. Nie pasi Ci, używaj indy, idhttp.get() bo pewnie więcej nie umiesz ;]


repeat
showmessage(<font color="blue">'Szacunek Ludzi Ulicy'</font color=blue>);
until <font color="red"> Nie ma warunku zakończenia </font color = red>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0