polskie znaki w mailu

0

uzywajac komponentow indy mam problem, zeby zrobic polskie znaki w mailu wystarczy wpisac w parametrze CharSet wartosc iso-8859-2 , ale problem pojawia sie pozniej, jak wysle pierwszego maila jest ok, ale jak zrobie to w petli to pierwszy mail wyglada prawidlowo, ale kazdy kolejny wyglada tak ->

iso-8859-2 trescmaila, trzeci mail -> iso-8859-2 iso-8859-2 trescmaila

i nie jest to "body" poniewaz przy kazdym wywolaniu maila body jest czyszczone do zera i tresc jest wklejana ponownie, gdzie jest problem?

0

nie będę oryginalny i odpowiem jak większość: pokaż kod :)
pewnie masz coś źle w pętli napisane

0

repeat
Form1.IdMessage1.From.Address := '[email protected]';
Form1.IdMessage1.Recipients.EMailAddresses := labelededit10.text;
Form1.IdMessage1.Subject := 'temat';
Form1.IdMessage1.Body.Text := 'tresc';

if not Form1.IdSMTP1.Connected then Form1.IdSMTP1.Connect();
try
Form1.IdSMTP1.Send(Form1.IdMessage1);
finally
Form1.IdSMTP1.Disconnect;
end;
i:=i+1;
until i>=100;

tak jak mowilem w idmessage1 jest zdefiniowany charset i typ wiadomosci jako text/html kodowanie meMIME, decode/encode false

0

daj na początku pętli jeszcze

Form1.IdMessage1.Clear;

i zobacz czy będzie lepiej. jeśli nie to musiałbym napisać i sam to potestować ale już nie dzisiaj.
a jeszcze jedna propozycja to usunięcie deklaracji charset z komponentu i dodanie bezpośrednio w programie, czyli to co napisałeś to by wyglądało teraz tak

repeat
  Form1.IdMessage1.Clear;
  Form1.IdMessage1.CharSet := 'iso-8859-2';
  Form1.IdMessage1.ContentType := 'text/html';
  Form1.IdMessage1.From.Address := '[email protected]';
  Form1.IdMessage1.Recipients.EMailAddresses := labelededit10.text;
  Form1.IdMessage1.Subject := 'temat';
  Form1.IdMessage1.Body.Text := 'tresc';

  if not Form1.IdSMTP1.Connected then Form1.IdSMTP1.Connect();
  try
    Form1.IdSMTP1.Send(Form1.IdMessage1);
  finally
    Form1.IdSMTP1.Disconnect;
  end;
  i:=i+1;
until i>=100;
0

probowalem zrobic to samo ale nie jarzylem bo pokazywal mi sie blad protokolu, nie ustalalem nowego content type przy czyszczeniu, teraz lata ! ^^ thx

0

Poczytaj o QuotedPrintable.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1