Kolort czcionka w siatce StringGrid oraz polskie znaki

0

Witam!

Moje pytanie jest nastepujące. Czy w siatce tekstowej StringGrid można zrobić tak żeby kolor czcionki w jedenj komórce był inny od koloru czcionki w pozostałych komórkach? Mam macierz binarną i chciałbym żeby w momencie kiedy w sitace SG pojawi się 1 to żeby kolor tej jedynki (czcionki w komórce, w której pojawila sie jedynka) był np. czerwony, a tam gdzie są zera tak jak normalnie - czarny.

I moje drugie pytanie. Jak zrobic żeby można było pisać teksty z polskimi znakami? Wiem, że to jest gdzieś na stronie, ale nie mogę tego znaleźć. Jak piszę teksty w Delphi to np. znaki takie jak "ó, ą, ę" sie piszą, a np. "ś, ć" już nie chce się pisać, dziwne.

Z góry dziękuję za pomocną odpowiedź!

0

ad1. Da się musisz samemu obsłużyć rysowanie komponentu

ad2. HKEY_CURRENT_USER\Software\Borland\Delphi\XXX\Editor\Options - daodajesz nową wartość ciągu o nazwie NoCtrlAltKeys = 1
XXX- Numer twojego delphi np. 5.0, 7.0 itp.

0
puchi napisał(a)

ad1. Da się musisz samemu obsłużyć rysowanie komponentu

ad2. HKEY_CURRENT_USER\Software\Borland\Delphi\XXX\Editor\Options - daodajesz nową wartość ciągu o nazwie NoCtrlAltKeys = 1
XXX- Numer twojego delphi np. 5.0, 7.0 itp.

A co to dokładniej znaczy obsłuzyć rysowanie komponentu? Niestety nie pamietam żebym się spotkał z czymś takim na mojej niezbyt długiej drodze związanej z programowaniem.
A no i dziękuję za odpowiedź na pierwsze pytanie.

0
puchi napisał(a)

ad1. Da się musisz samemu obsłużyć rysowanie komponentu

ad2. HKEY_CURRENT_USER\Software\Borland\Delphi\XXX\Editor\Options - daodajesz nową wartość ciągu o nazwie NoCtrlAltKeys = 1
XXX- Numer twojego delphi np. 5.0, 7.0 itp.

*Przepraszam, dziękuję za odpowiedź nma drugie pytanie.

0

A co to dokładniej znaczy obsłuzyć rysowanie komponentu? Niestety nie pamietam żebym się spotkał z czymś takim na mojej niezbyt długiej drodze związanej z programowaniem.
A no i dziękuję za odpowiedź na pierwsze pytanie.</quote>

StringGrid ma takie event jak onDrawCell. bedzie on wywolywany za kazdym razem, gdy jakas komorka bedzie musiala zostac namalowana (bo w systemie wszystko jest malowane ;]).
mysle ze to powinno pomoc:
http://www.google.pl/search?&q=delphi+stringgrid+onDrawCell

//i nie dodawaj nowych postow skoro mozesz edytowac poprzednie ;]

0

Otworzyłem RegEdit i wpisałem wszystko jak trzeba, potem otworzyłem Delphi i napisałem kilka polskich znaków, a potem znowu przestało mi pisać. np. napisało mi "ś", a przy kolejnej próbie wyskoczyło okienko "Call Stack" czy cis takiego, a przy innych "Local Variables".
O co w tym ... chodzi? Np. "ł", ani "ć" w ogóle mi nie chciało pisać.
Normalnie pisało tylko "ą" "ę" "ó", po wykonaniu odpowiednich operacji w RegEdit pisało tylko przez pewien czas "ś", "Ź", ż", "ń", a "ł" i "ć" w ogóle.

0

Zauważyłem, że duże "Ś" mi pisze, a małego nie chce pisać. I tak samo jest z "Ł", i "Ć". Wszystkie znaki polskie pisze, ale tylko duże, małe nie wszystkie chce mi pisać. Wyskakuje wtedy tookineko "Call Stack" z napisem "Process is not acessible".
Ale tylko przy ć, przy ś nic się pojawia po prostu nic nie pisze. Ale to wsztstko dziwne. :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1