Memo1.Lines.LoadFromFile(zmienna); -nie działa

0

Witam ponownie, mam taki problem otóż:
Wartość zmiennej to ścieżka do pliku (string). Robię if FileExists(zmienna) then (...); i znajduje plik, później robie Memo1.Lines.LoadFromFile(zmienna); i wyskakuje mi błąd: Error: Project raised exception class 'External:SIGSEGV'., po czym kieruje mnie na linijke w której chce wczytać wartość pliku do memo. Może mi ktoś pomóc ? [wstyd]

(Pracuję w Lazarusie)

0

a jaką masz linię nad loadfromfile?

0

if FileExists(addressW) then
begin
Check.Memo1.Lines.LoadFromFile(addressW);
Check.Memo2.Lines.LoadFromFile('\dane\abc.dat');
Check.Show;
end;

0

popraw to:

Check.Memo2.Lines.LoadFromFile(<b>'\dane\abc.dat'</b>);
0

Nadal ten sam błąd: to wyskakuje jako komunikat: Error: Project raised exception class 'External:SIGSEGV'

i zaznacza mi linijke:
Check.Memo1.Lines.LoadFromFile(addressW);

0

a co zwraca zmienna adressW ?

konkretnie jak jest zapisana sciezka?

0

Ok sprawdziłem, że nie ma znaczenia że jest to zmienna addressW, może to problem z tym że chce to wczytać do memo które jest na innym formularzu?

addressW ma wartość typu string, jest to ścieżka (na pewno poprawna) do pliku .dat, ale jak wyżej napisałem to nie jest jednak problem ze scieżką

tak jest to na pewno problem z formularzem bo na tym samym formularzu działa

0

to zrob tak:

if FileExists(addressW) then
begin
   Check.Show;
   Check.Memo1.Lines.LoadFromFile(addressW);
end;

albo

if FileExists(addressW) then
begin
   Check.Show;
   Check.Memo1.Lines.LoadFromFile("Sciezka do pliku");
end;

i zobacz co zadziala i powoli eliminuj bledy

0

tak jak piszesz też próbowałem i efekt ten sam, <ort>na pewno </ort>problem tkwi w formularzu, ale myśle ze obędzie sie bez tego, bo myslalem ze mi zajmie wiecej kodu dlatego chciałem na dwóch zrobić ;) jednak n ie daje mi to spokoju bo może sie na przyszłośc przydać.. ;)

0

kod powyzszy to podstawy ,,, chcesz to daj wiecej kodu a jak nie to dzialaj sam i nie poddawaj sie :)

0

a gdzie to umiesciles?
bo jesli byloby np w OnCreate glownego okna programu, to probujesz zaladowac plik do memo ktore lezy na (innej) formie, ktora jeszcze nie istnieje.

0

no właśnie o tym myślałem, że to może być przez to ;) ale mam za duży burdel w kodzie żeby to przenosić, to dzieki za info to jednak bede przenosił :D bo mi tu inne rzeczy teraz nie działają przez to :] jeszcze raz dzieki, 3majcie sie :)

0

Moze masz otwarty plik?

CloseFile(AddressW);
0

A jesteś pewien, że forma Check istnieje?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1