Czy aplikacja uruchomiona w środowisku

0

Cześć, podczas pisania komponentów mamy takie coś jak ComponentState, które daje nam odpowiedź m.in., czy komponent znajduje się w fazie projektowania, czy nie.

A teraz pytanie, czy za pomocą jakiejś dyrektywy kompilatora, lub czegoś innego można sprawdzić, czy aplikacja została uruchomiona w środowisku programistycznym, czy nie?

0

Nie znam takiej dyrektywy kompilatora, ale może byś po prostu podawał Twojej aplikacji odpalonej w środowisku jakiś parametr (Menu/Run/Parameters), np. "WorkInDelphi" i go sprawdzał gdzie chcesz w Twoim programie. Jeśli Twoja aplikacja będzie odpalona poza środowiskiem, to tego parametru nie będzie i Twój program to wykryje.

Przykład:


If ParamStr(1)='WorkInDelphi' then {instrukcje gdy program odpalony w środowisku}
                              else {instrukcje gdy program odpalony poza środowiskiem};

Pzdr.
Marogo

0

Dla Delphi 7 działa taka funkcja jak poniżej, może w nowszych także zadziała:

function CzyUruchomionoPodDelphi : boolean;
begin
  Result := (System.DebugHook <> 0);
end;
0
olesio napisał(a)

Dla Delphi 7 działa taka funkcja jak poniżej, może w nowszych także zadziała:

function CzyUruchomionoPodDelphi : boolean;
begin
  Result := (System.DebugHook <> 0);
end;

Spróbuję z tym, bo sprawdzenie parametru jest dla mnie złe.
Po prostu nie chcę, żeby podczas uruchamiania aplikacji w środowisku, spawdzała ona, czy jej wersja się skończyła, czy nie ;)

0
olesio napisał(a)

Dla Delphi 7 działa taka funkcja jak poniżej, może w nowszych także zadziała:

function CzyUruchomionoPodDelphi : boolean;
begin
  Result := (System.DebugHook <> 0);
end;

Tia, ale pod warunkiem, że debugger jest włączony... [green]

Pzdr.
Marogo

0

Po to masz tryb kompilacji debug i release.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1